Fuchs: Covid-potvrde u školama od utorka. Objasnio kako će sve funkcionirati

Vijesti 11. stu 202117:34 > 17:34
Radovan Fuchs
Izvor: N1

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs dao je izjavu novinarima vezano uz uvođenje covid-potvrda u škole i obrazovne institucije.

Ministar je rekao da će mjere stupiti na snagu u utorak, 16. studenog.

“Sve javne službe, u našem slučaju to znači sve škole, sve visokoškolske ustanove i instituti će trebati provjeravati imaju li zaposlenici covid-potvrde ili neke druge dokumente kojima će dokazati preboljenje. Bit će sigurno osiguran dovoljan broj mjesta za testiranje. Moramo svima koji to moraju obaviti, osigurati da što lakše i bliže moraju provesti testiranje. Predočenje o mogućnosti ulaska u prostore javnih zgrada provjeravat će se dva puta tjedno”, objašnjava Fuchs.

“Ravnatelji itekako voljni sudjelovati”

Ministar je kazao da će ravnatelji posložiti samo odvijanje cijelog procesa kontroliranja covid-potvrda i testiranja zaposlenika.

“Kontrolu će obavljati same institucije. Možda je to nama organizacijski nešto jednostavnije jer imamo čitače na vratima koje se mogu programirati na način da se covid-potvrdom može omogućit ulaz. U školama imamo osoblja koje se može u tom smislu posložiti. Ja sam bio neki dan na skupu ravnatelja osnovnih škola i stekao sam utisak da su itekako sposobni i voljni sudjelovati u ukupnoj borbi protiv pandemije”, govori.

Pojasnio je kako će se zaposlenici moći testirati u školama i izvan škole.

“Ja mislim da nemamo baš škola u kojima će biti jako puno nastavnika koje će trebati testirati. Ipak je procijepljenost u obrazovnom sustavu porasla zadnjih nekoliko tjedana, sad smo na razini od 74 cijela nešto posto”, rekao je ministar.

Što će biti s onima koji odbiju testiranje?

Napomenuo je da osobno ne može razumjeti zašto se netko ne bi htio testirati, ali da ako netko odbije testiranje ta osoba neće moći ući u radni prostor.

Iako su neki fakulteti već najavili da će tražiti covid-potvrde i od studenata, ministar kaže da odlukom Stožera nije predviđeno da studenti moraju dokazivati svoj status covid.-potvrdama.

“Osim za one kategorije koje moraju obavljati praksu u okviru svoje edukacije u institucijama u kojima je to nužno (studenti medicine, studenti sestrinstva i studenti učiteljskih fakulteta koji odlaze na nastavu u učionice)”, ističe.

Testiranje će za sve državne zaposlenike i za sve javne službenike biti besplatno, odnosno troškove će snositi državni proračun, pojasnio je ministar.

“Najvjerojatnije će škole na kraju mjeseca fakturirati iznos, a mi ćemo onda isplaćivati”, kazao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar