Habijan: Što će oporba ako Milanović ipak da suglasnost?

Vijesti 02. pro 202212:03 2 komentara
Damir Habijan
N1

Damir Habijan, saborski zastupnik HDZ-a gostovao je u Studiju uživo N1 televizije u kojem je komentirao obuku ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj.

Damir Habijan tvrdi da HDZ ne krši Ustav te smatra kako je i oporba odustala od tog argumenta.

Dodao je da je oporbi prvo argumentacija bila da HDZ krši Ustav, pa da su onda argumentirali da Ukrajina nije saveznica, a potom i to tko je od predsjednika trebao tražiti odobrenje. “U toj raspravi nisam shvatio što je njima uistinu sporno”, tvrdi Habijan.

Na komentar da oporba ipak nije odustala od svoje argumentacije, Habijan kaže kako su po istoj proceduri u Saboru prošle 44 misije, a da je ovo trebala biti 45. Nije odgovorio “kupuje” li vlada zastupnike za dvotrećinsku većinu.

VEZANA VIJEST

Dodaje da je Partnerstvo za mir međunarodni ugovor po kojem definiramo pomoć Ukrajini.

“Pravo je pitanje želimo li mi pokazati solidarnost s Ukrajinom”, kaže Habijan i dodaje da je sve u skladu s Ustavom.

Ponavlja da je oporba odustala od traženja ustavnosti oko ove odluke o misiji.

“Zanimljivo je da Nikola Grmoja i ostali zastupnici Most-a nisu bili u sabornici tijekom rasprave o ovoj temi”, kaže Habijan i dodaje kako to zastupnici Mosta rade kad god treba donijeti važnu odluku.  “To je njihov način rada, ne žele se nikom zamjeriti. A onda bi takvi poput Mosta preuzeli upravljanje državom”, kaže Habijan.

Na pitanje zašto se u startu nije konzultirao predsjednik Republike, Habijan kaže da o svim sastancima Europskog vijeća predsjednik Milanović dobiva izvještaj.

“Ne može se reći da nije znao o čemu se radi”, kaže Habijan. Kaže da je ono što je interesantno to da se od početka agresije Rusije na Ukrajinu nije sazvano Nacionalno vijeće.

“Na koji način uspostaviti kontakt s osobom koja to ne želi, kako ga privezati”, pita saborski zastupnik HDZ-a i dodaje kako upravo Ustav vrlo jasno kaže što trebamo raditi ako nema prethodne suglasnosti: “Ako nema prethodne suglasnosti, Sabor o tome odlučuje dvotrećinskom većinom”.

VEZANA VIJEST

Rekao je i kako je datum 15. prosinca kao datum glasovanja o obuci izabran jer se svaki drugi tjedan “tradicionalno” glasa. “Očekujem da sad kad treba donijeti konkretnu odluku ti isti oprbeni zastupnici glasaju za pomoć oporbi”, kaže Habijan i dodaje da su Suverenisti jedini jasno rekli zbog čega su protiv obuke. Dodao je da se on sa argumentom Suverenista ne slaže, ali da su oni jedini klub zastupnika koji se ne krije iza Milanovića.

Habijan kaže da je sad jasno da je Milanović neformalni vođa oporbe.

“To nije dobro za njih i postavlja se pitanje je li se predsjednik osim onog priopćenja, koje nije službeno odbijanje prethodne suglasnosti, se na jedan način oglušio, a što ako Milanović kaže da daje suglasnost. Što će onda napraviti oporba ako ostane na praznom prostoru?”, pita Habijan.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare