Hoće li cijene zaista pasti? Vlada danas predstavlja novi paket mjera

Vijesti 14. ruj 202308:56 2 komentara
N1

Danas se održava sjednica Vlade na kojoj će biti predstavljen paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena u sklopu kojega će, među inim, izmijeniti i dopuniti Uredbu o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije te donijeti odluku o izravnim mjerama kontrole cijena određenih proizvoda.

Sjednicu Vlade pratite UŽIVO na N1 s početkom u 12 sati.

U Vladinom su paketu najznačajnije stavke zadržavanje postojećih cijena električne energije i jednokratni dodaci pojedinim skupinama u društvu poput umirovljenika, nezaposlenih ili korisnika dječjeg doplatka, a po svemu sudeći Vlada će još jednom posegnuti i za ograničavanjem cijena najvažnijih prehrambenih proizvoda i listu će proširiti sa sadašnjih osam.

U svoj peti paket antiinflacijskih mjera Vlada je uspjela »upakirati« i obećanje trgovaca da će sniziti cijene određenih proizvoda, posebice hrane, ali i najavu banaka da će one koje to nisu učinile početi podizati kamate na depozite, dok će one koje su već povećale te kamate nastaviti s time.

Uz to banke će se suzdržati od povećanja kamata na kredite građanima i poduzećima do druge polovice sljedeće godine. Iako je dio banaka već počeo dizati kamate na štednju, a trgovci stalno mame građane oglašavanjem akcijskih cijena, obećanje njihovih predstavnika da će sniziti cijene jer žele pridonijeti Vladinim naporima u suzbijanju inflacije, svakako doprinosi dojmu da je Vladin jesenski antiinflacijski paket mjera puno jači od najavljenih pola milijarde eura, piše Novi list.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare