Hoće li Hrvatska biti kažnjena zbog ovog? ‘Sud je dao djecu mom bivšem mužu iako nas je sve zlostavljao’

Crna kronika 18. ruj 202318:52 0 komentara
Pixabay/Ilustracija

U pitanju je slučaj zbog kojeg je protiv Hrvatske pokrenut postupak pred Europskim sudom za ljudska prava. Mama i njezine dvije kćeri podnijele su tužbu zbog kršenja brojnih prava tijekom postupka za skrbništvo.

Bila je 2018. kada je majka iz okolice Zagreba, tijekom razvoda od supruga zatražila skrbništvo nad djecom. Nije ga međutim dobila već su dvije djevojčice dodijeljene ocu iako su se žalile na njegovo nasilno ponašanje. Sada je zbog tog slučaja na Europskom sudu u Strasborugu pokrenut postupak protiv Hrvatske. Domaće pravosudne vlasti morat će objasniti je li ova mama imala fer proces, te jesu li optužbe za obiteljsko nasilje što ih je iznijela dovoljno istražene.

Nasilje u obitelji

Europski sud je, pokrećući postupak na osnovu njezine tužbe, postavio Hrvatskoj i pitanje o mogućem kršenju prava na obiteljski život majci kojoj su djeca oduzeta i dodijeljena ocu iako je ukazivala na njegovo nasilno ponašanje.

Naime, prema informacijama Europskog suda za ljudska prava, ova je žena u više navrata prijavljivala svog partnera za nasilje, a da je bio nasilan prema njima optuživele su ga i kćeri. Osuđen je i za zlouporabu medicinske dokumentacije svoje bivše supruge.

Unatoč tome Centar za socijalnu skrb zaključio je kako je otac bolji roditelj, budući da majka nije željela pokazati svoju medicinsku dokumentaciju, te je, ocijenjeno je, davala dvosmislene odgovore.

Odbijeno vještačenje

Nezadovoljna očitovanjem centra mama je tražila da sud zatraži dodatno stručno mišljenje o tome s kojim bi roditeljem djeca trebala živjeti. Iako je to prvotno i prihvaćeno, na kraju je sud taj zahtjev ipak odbio. Mama je, navodno, dostavila potvrdu prema kojoj je bila oslobođena plaćanja troškova vještačenja, pa bi tu novu analizu trebala platiti država.

Djevojčice, koje sada zajedno s mamom tuže Republiku Hrvatsku, dodijeljene su na skrb ocu. Odbijanje dodatnog vještačenja jedan je od argumenata u tužbi, a mama se požalila i da je diskriminirana kao žena u cijelom postupku.

Očitovanje Hrvatske

Sada se od predstavnice Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava očekuje očitovanje o tome je li provedena učinkovita istraga optužbi o obiteljskom nasilju, te je li se tijekom parnice vodilo računa o dobrobiti djece.

Europski sud za ljudska prava očekuje i odgovor Hrvatske o obrazloženjima što su ih hrvatski sudovi dali za svoje odluke u ovom slučaju, kao i odgovor na pitanje je li mama bila diskriminirana samo zato što je žena. Nakon tih očitovanja Europski sud za ljudska prava odlučit će hoće li kazniti Hrvatsku zbog odnosa sudova prema ovoj majci i djevojčicama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!