Hoće li poduzetnici optuženi s bivšim gradonačelnikom Petrinje priznati kako su namještali poslove njegovom sinu?

Vijesti 02. tra 202419:59 0 komentara
Nikola Cutuk/PIXSELL

Županijski sud u Zagrebu u srijedu će početi razmatrati optužnicu protiv nekadašnjeg petrinjskog gradonačelnika Darinka Dumbovića, njegovog sina Darka i trojice građevinskih poduzetnika.

USKOK tereti Dumbovića da je pogodovao svom sinu, odnosno da mu je namještao poslove s gradom oštećenim u snažnom potresu 2020. godine. Namještanja je, sumnja se, bilo i ranije, a Dumboviću se na teret stavlja nezakonito pogodovanje za što Kazneni zakon propisuje do pet godina zatvora.

Dogovor s vlastitim sinom

Sve je, kako se navodi u optužnici, počelo još u listopadu 2019. kada je Dumbović sa svojim sinom dogovorio unosne poslove s Gradom Petrinjom. Dumbović je za to, prema tvrdnjama USKOK-a, iskoristio svoje gradonačelničke ovlasti.

Zatim su, stoji dalje u optužnici, otac i sin Dumbović dogovorili s Dobrečevićem, Zagorcem i Norkovićem da će njihove tvrtke u postupcima javne nabave, a koji su od interesa za mlađeg Dumbovića, podnositi ponude te po njihovom odabiru prepustiti izvođenje radova tvrtki gradonačelnikovog sina. Drugim riječima, fingirali bi legalnost natječaja ne bi li se pogodovalo mlađem Dumboviću.

Koliko je radova plaćeno?

Tako su u postupcima nabave radova u četiri navrata najprije odabirane ponude Dobrečevića, Zagorca i Norkovića, koji su potom, sukladno prethodnom dogovoru s Dumbovićima, prepuštali izvođenje radova tvrtki Darka Dumbovića.

Tvrtka Darka Dumbovića je, navodi dalje USKOK, izvela i naplatila prepuštene radove pri čemu su Dobrečević i Zagorac, opet prema navodnom dogovoru, sačinili dokumentaciju kojom su prikrili sudjelovanje tvrtke gradonačelnikova sina.

Na taj su način, naglašava USKOK, osigurali tvrtki Darka Dumbovića dodjelu poslova vrijednih nešto više od 1,4 milijuna eura.

Hoće li netko sve priznati?

I dok Dumbović od početka negira krivnju iz izvora bliskih ovom slučaju doznajemo da su nekih od njegovih suoptuženika spremni na priznanje i nagodbu s USKOK-om.

Inače, optužno vijeće može optužnicu potvrditi ili ju vratiti na doradu USKOK-u.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!