Hrvatske županije donirale oko pet milijuna kuna za potresom pogođena područja

Vijesti 27. sij 202116:45 0 komentara
petrinja, potres, razrušena kuća
Patrik Macek/PIXSELL/ilustracija

Hrvatske županije donirale su oko pet milijuna kuna za potresom pogođena područja, a Grad Zagreb je za Petrinju, Glinu, Sisak, Hrvatsku Kostajnicu, Lekenik, Sunju, Donje Kukuruzare, Majur, Dvor, Topusko i Gvozd izdvojio po 300.000 kuna, priopćila je Hrvatska zajednica županija.

“Uz novčana sredstva, donirani su stambeni kontejneri, vatrogasna vozila, psi tragači, prehrambeni proizvodi, odjeća, a ponuđen je i smještaj za sve koji su ostali bez svojih domova. Pomoć neće stati, ponovit ćemo analizu potreba u tim područjima i nastaviti raditi ono što radimo od prvog potresa u ožujku 2020., a to je brza reakcija i pomoć na terenu”, zaključak je to, kako je priopćila Hrvatska zajednica županija, u srijedu održanog online sastanka župana.

Naglašeno je kako su prošlu godinu obilježili pandemija koronavirusa i potresi koji su uzrokovali ljudske i materijalne štete, ali i solidarnost koju su hrvatski građani pokazali u trenucima kada je bilo najteže, posebice za Sisačko-moslavačku županiju i grad Zagreb.

Pokrenuto pitanje rješavanja vlasništva nad domovima za starije i nemoćne

Na online sastanku župana razgovaralo se i o aktivnostima za nastavak decentralizacijskih procesa, između ostalog i inicijativi Hrvatske zajednice županija da se riješi pitanje vlasništva nad domovima za starije i nemoćne.

VEZANE VIJESTI

Vlada je krajem prošle godine donijela zaključak za uređenje zemljišnoknjižnog stanja na nekretninama koje koriste domovi za starije i nemoćne, s ciljem prijenosa prava vlasništva na osnivače domova – jedinice lokalne i područne (regionalne samouprave).

“Decentralizacija, za koju se zalažemo godinama, mora biti primijenjena i na područje socijalne skrbi, posebice kada govorimo o domovima za starije i nemoćne. Županije posljednjih 16 godina vode brigu o domovima, osiguravajući znatna financijska sredstva iz proračuna, kako za redovito poslovanje, tako i za poslovanje van standarda ove ustanove“, istaknuo je predsjednik Hrvatske zajednice županija, šibensko-kninski župan Goran Pauk.

Analiza među županijama, provedena za potrebe izrade Nacionalnog plana za razvoj socijalnih usluga u sljedećem sedmogodišnjem razdoblju, pokazala okvir razvoja usluga koji će biti osnova za povlačenje europskih sredstava.

“Važno je da dobro artikuliramo interese županija kako bi što kvalitetnije pokrile potrebe naših građana. Stavovi županija su usuglašeni bez obzira na brojne različitosti, što samo potvrđuje naše djelovanje prema nacionalnoj razini”, istaknula je zamjenica župana Istarske županije Sandra Ćakić Kuhar.

Analizom su utvrđeni i prioriteti razvoja socijalnih usluga koji su, prema kategorijama stanovništva, očekivano usmjereni na stariju populaciju, ali i, neočekivano, na usluge rane intervencije kod djece s neurorizicima do treće godine života, kažu u Hrvatskoj zajednici županija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad  i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!