HSS-ovac pred izbore izbjegao suđenje. Sud ga tražio u rodnom Čakovcu, a on bio u saborskom stanu u Zagrebu

Crna kronika 19. ožu 202418:09 0 komentara
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Pratimo proces u kojem su glavni akteri nekadašnji gradonačelnik Čakovca i bivši ugledni policajac iz Međimurja. Povezuje ih se s malverzacijama iz 2021. godine, no suđenje im još uvijek nije krenulo.

Županijski sud u Zagrebu nije uspio uručiti sudski poziv Stjepanu Kovaču, donedavnom saborskom zastupniku HSS-a, pa je početak suđenja u kojem mu USKOK na teret stavlja predizbornu prijevaru iz 2021. danas odgođen.

Sud ga uzalud tražio kod kuće

Sudac Mladen Žeravica kazao je kako jedan sudski poziv Kovač nije podigao na svojoj adresi u Čakovcu, dok za drugi sudski poziv, što mu je poslan nedugo prije početka suđenja, nije ni stigla povratna informacija.

Kovačev odvjetnik Davorin Zlatarek tvrdi da se nije čuo sa svojim klijentom te ne zna gdje se nalazio. Tek nedavno je, kaže, saznao da Kovač ne boravi u Čakovcu, već u Zagrebu u saborskom stanu.

Današnje ročište je odgođeno, a iduće je zakazano za 18. travnja, dakle, dan nakon parlamentarnih izbora, na kojima bi i Kovač mogao biti jedan od kandidata. Sud je njegovog odvjetnika upozorio da ne izbjegava pojavljivanje na sudu kako ne bi imao problema.

Detalji USKOK-ove optužnice

Inače, USKOK Kovača u ovom postupku tereti za muljaže iz perioda dok je još bio SDP-ov gradonačelnik Čakovca. Tada je, prema optužnici, uz pomoć lokalnog policajca, Marija Severa, koji je također optužen, i informatičkog stručnjaka koji je krivnju već ranije priznao, izradio lažne prijeteće poruke. Želio je, sumnja se, na taj način inicirati postupak protiv osobe koja je o njemu pisala na internetu.

Kovaču se to nije svidjelo, no policija nije mogla reagirati jer navodne klevetničke objave nisu bile kazneno djelo koje se progoni po službenoj dužnosti. Sumnja se da je Kovač uz pomoć Severa osmislio lažne prijeteće poruke, a prijetnja je kazneno djelo na koje bi policija morala reagirati. Zbog tih je prijetnji Kovač čak i plakao na konferenciji za medije uoči lokalnih izbora u svibnju 2021. godine. Sada ga, tri godine kasnije, opet u izborno vrijeme, zbog toga očekuje početak suđenja.

Na pitanje suca je li moguće da se i Sever i Kovač nagode s USKOK-om kao što je to već učio treći okrivljenik, odvjetnik Zlatarek uz osmijeh je uzvratio kako ništa nije isključeno.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!