Idete na put? Donosimo sve informacije na jednom mjestu

Vijesti 07. lip 202113:14 > 14:00
granica, bregana
Izvor: N1/Zoran Pehar, Ilustracija

Na stranici koronavirus.hr objavljen je popis epidemioloških mjera kojih se putnici koji dolaze iz Republike Hrvatske trebaju pridržavati prilikom prelaska državnih granica navedenih zemalja.

Detalje provjerite na stranici koronavirus.hr.

N1

Austrija

Od 19. svibnja 2021. osobe koje su cijepljene ili su preboljele COVID-19, mogu ući u Austriju bez obvezujuće karantene. Potvrde o cijepljenju ili izliječenoj bolesti moraju biti na njemačkom ili engleskom jeziku. Kod osoba koje su cijepljene, od prve doze cjepiva ili jednokratnog cjepiva mora proći najmanje 22 dana, do najviše 3 mjeseca, a nakon druge doze maksimalno 9 mjeseci. Ako se prva doza primila 21. dan nakon preboljenja, moguće je odmah putovati nakon prve doze. Kod oporavljenih je potreban dokaz da infekcija preboljela u posljednjih 6 mjeseci ili nalaz antitijela ne stariji od 3 mjeseca. Za ostale putnike vrijedi obveza karantene, koja se može prekinuti negativnim testom 5. dan nakon ulaska u Austriju, a za ulazak Austriju potreban je i PCR (ne stariji od 72 sata) ili antigenski brzi test (ne stariji od 48 sati).

Ukoliko se prilikom ulaska ne može predočiti test, potrebno se testirati u Austriji u roku od 24 sata. Negativan test ni u ovom slučaju ne oslobađa od obveze karantene u trajanju od 10 dana, a koja se može prekinuti novim negativnim testom peti dan od dana ulaska (dan ulaska vrijedi kao nulti dan). I dalje je ulazak u Austriju u pravilu moguć samo uz prethodnu online registraciju ili, ukoliko registracija elektronskim putem nije moguća, putem obrasca koji je potrebno imati sa sobom prilikom ulaska u Austriju.

Bosna i Hercegovina

Državljani Republike Hrvatske (s valjanom putovnicom ili osobnom iskaznicom), Republike Srbije i Crne Gore za ulazak u Bosnu i Hercegovine ne trebaju predočiti negativan PCR test na SARS-CoV-2 kada u Bosnu i Hercegovinu ulaze direktno iz države čiji su državljani, kao i njihova maloljetna djeca i supružnici koji su državljani drugih zemalja. BiH granice su otvorene za sve strane državljane, pod uvjetom da imaju negativan PCR test na SARS-CoV-2 ne stariji od 48 sati.

Crna Gora

Trenutno ne postoje ograničenja za hrvatske državljane prilikom ulaska ili izlaska iz Crne Gore. Iako su 1. lipnja 2020. godine ukinute mjere karantene i samoizolacije uvedene zbog sprječavanja širenja pandemije koronavirusa COVID-19, te je dozvoljen slobodan ulazak hrvatskih državljana u Crnu Goru, zbog velikog broja novooboljelih od virusa COVID-19 u Crnoj Gori, preporučuje se izbjegavanje putovanja koja nisu nužna. Nošenje zaštitnih maski na otvorenom i zatvorenom obavezno je na cijelom teritoriji CG, uključujući i djecu stariju od 5 godina.

Francuska

Za putnike starije od 11 godina koji dolaze zračnim, morskim ili kopnenim putem na teritorij Francuske Republike iz Republike Hrvatske (kao i iz cijele Europske unije, Andore, Islanda, Lihtenštajna, Kneževine Monako, Norveške, Vatikana, San Marina, Švicarske) na snazi je obaveza predočavanja negativnog nalaza PCR testa ne starijeg od 72 sata. Ove obveze izuzeti su pogranični radnici, cestovni prijevoznici i stanovnici pograničnih područja u krugu od 30 km od svog prebivališta. Za sve putnike koji dolaze iz Europske unije (uključujući Andoru, Island, Lihtenštajn, Kneževinu Monako, Norvešku, Vatikan, San Marino, Švicarsku) na snazi je obaveza ispunjavanja tzv. “Izjave” kojom se izjavljuje da putnik nema simptome bolesti COVID-19, te da u zadnjih 14 dana koja su prethodila putovanju nije bio u kontaktu s osobom pozitivnom na bolest COVID-19.

Za djecu do 11 godina ne postoji obaveza negativnog PCR nalaza, no potrebno je popunjavanje navedene ”Izjave”, te za njih postoji poseban obrazac. 19. svibnja započinje druga faza popuštanja restriktivnih mjera. Na snazi ostaje postojeća mjera zabrane izlaska u periodu od 21 do 06 sati, kao i obaveza rada na daljinu. Otvaraju se sve trgovine, kao i terase restorana i kafića, uz striktno pridržavanje svih epidemioloških preporuka.

Kina, kazališta i muzeji započinju s radom, uz ograničen broj posjetitelja i kupovinu ulaznica on-line. Otvaraju se stadioni i športske dvorane za športska događanja i natjecanja, ali s ograničenim brojem gledatelja.

Italija

Na cijelom nacionalnom teritoriju Italije produljeno je izvanredno krizno stanje do 31. srpnja 2021. godine. Temeljem Vladine Uredbe od 26. travnja Italija je započela s postupnim ukidanjem mjera koje su ograničavale gospodarske i društvene aktivnosti. Uredbom MZ Talijanske Republike na snazi od 24. svibnja sve su talijanske regije u žutoj zoni, niskog epidemiološkog rizika. Nadalje, Uredbom ministarstva zdravstva u razdoblju od 16. svibnja do 30. srpnja 2021. godine, ukinuta je odredba o petodnevnoj samoizolaciji za sve putnike koji dolaze u Italiju iz zemalja EU, pa tako i iz RH.

Ostaje i dalje važeća odredba prema kojoj za ulazak u Italiju svi putnici moraju predočiti negativan PCR test ili antigenski brzi test ne stariji od 48 sati. Ukoliko putnik navedeno nema, morati će se podvrgnuti samoizolaciji u trajanju od 10 dana uz nadzor sanitarnih službi. Nakon proteka 10 dana samoizolacije osoba je dužna obaviti antigentski ili PCR test, te će se nakon negativnog rezultata obveza samoizolacije ukinuti.

Od 24. svibnja 2021. godine, svatko tko ulazi u Italiju na bilo koji period, bilo kojim prijevoznim sredstvom, prije nego što uđe na nacionalni teritorij, dužan ispuniti Digitalni obrazac za lociranje putnika.

Posebne mjere i dalje se odnose na putnike koji posljednjih 14 dana boravile ili bile u tranzitu u Brazilu, Indiji, Bangladeshu i Sri Lanki, osim ukoliko u Italiji imaju boravište/prebivalište a koje će po ulasku u Italiju biti podvrgnute strožim mjerama samoizolacije. Kretanje između regija niskog epidemiološkog rizika (žutih) i onih vrlo niskog epidemiološkog rizika (bijelih) dozvoljeno je bez posebnih isprava, dok je ono između žutih i narančastih/crvenih, ograničeno samo na osobe koje posjeduju tzv. “green pass” odnosno zelenu propusnicu.

Mađarska

I dalje je na snazi Uredba Vlade Mađarske od 1. rujna 2020.g. o zabrani ulaska u Mađarsku svim stranim državljanima, pa tako i državljanima Republike Hrvatske, koji nemaju odobren stalni ili privremeni boravak u Mađarskoj. Strani državljani, pa tako i državljani Republike Hrvatske, koji imaju reguliran boravak u Mađarskoj, pri povratku iz inozemstva podliježu obavezi samoizolacije/karantene u trajanju od 10 dana osim u slučaju da posjeduju dva negativna testa SARS-COV-2 PCR, u roku od pet dana s razmakom od najmanje 48 sati. Za prvi test priznaju se i PCR testovi iz Republike Hrvatske. Od te su odluke izuzeti putnici koji pri prijelazu granice pruže vjerodostojan dokaz da su bili zaraženi infekcijom virusa COVID-19 u vremenu od šest (6) mjeseci prije ulaska.

Njemačka

Zbog postojećih ograničenja nastalih zbog pandemije COVID-19 ulazak u SR Njemačku u osnovi je moguć svim državljanima Europske unije uz propisanu obvezu digitalne najave ulaska u zemlju, predočenja negativnog testa (potvrde o cijepljenju ili izlječenju) i karantene.

Od 6. lipnja 2021. sljedeće županije nisu na popisu rizičnih područja: Dubrovačko-neretvanska, Istarska, Karlovačka, Krapinsko-zagorska, Požeško-slavonska, Splitsko-dalmatinska. Ostale županije i Grad Zagreb su još uvijek kategorizirani kao rizična područja. Putnici koji dolaze iz gore navedenih, nerizičnih županija, mogu ući u SR Njemačku bez obveze najave ulaska, testa, potvrda i karantene.

Putnici koji dolaze iz Republike Hrvatske iz rizičnih područja mogu ući u SR Njemačku bez obveze karantene ukoliko uz dokaz o digitalnoj najavi ulaska (elektronski ili u printanom obliku), posjeduju sljedeće potvrde:

Negativni PCR test ne stariji od 72 sata (računajući od trenutka uzimanja brisa) ili antigenski test za izravno dokazivanje virusa korona SARS-CoV-2 ne stariji od 48 sati (računajući od trenutka uzimanja brisa), napravljen u ovlaštenoj zdravstvenoj ustanovi te ispisan na njemačkom, engleskom ili francuskom jeziku, ili potvrdu o potpunom cijepljenju.

Osobe koje su cijepljene s dvije doze cjepiva uz napomenu da je od drugog cijepljenja prošlo više od 14 dana (cjepiva moraju biti na popisu Paul-Ehrlich-Instituta) – dokaz o cijepljenju je liječnička potvrda na njemačkom, engleskom, francuskom, talijanskom ili španjolskom jeziku u papirnatoj ili digitalnoj formi, ili potvrdu o cijepljenju s jednom dozom cjepiva (cjepivo koje se prima u samo jednoj dozi) uz napomenu da je od cijepljenja prošlo više od 14 dana (cjepiva moraju biti na popisu Paul-Ehrlich-Instituta).

Dokaz o cijepljenju je liječnička potvrda na njemačkom, engleskom, francuskom, talijanskom ili španjolskom jeziku u papirnatoj ili digitalnoj formi, ili potvrdu o izlječenju – osobe koje su preboljele bolest COVID-19.

Liječničku potvrdu na njemačkom, engleskom, francuskom, talijanskom ili španjolskom jeziku u papirnatoj ili digitalnoj formi s kojom se dokazuje da je od prestanka bolesti prošlo minimalno 28 dana, a ne više od 6 mjeseci. Od ove obveze su izuzeta djeca do 6 (šest) godina starosti.

Slovenija

Odlukom slovenske Vlade koja je stupila na snagu 5. lipnja 2021. godine mijenjaju se uvjeti ulaska u Republiku Sloveniju. Osobama koje ulaze u Sloveniju iz država ili regija koje su na crvenom odnosno tamno crvenom popisu u pravilu se određuje 10-dnevna karantena. Karantena neće biti određena ako osoba na graničnom prijelazu predoči:

​Dokaz o negativnom rezultatu PCR testa ili brzog antigenskog testa test na virus SARS-CoV-2, koji nije stariji od 48 sati nakon uzimanja brisa. PCR test treba biti izdan u državi članici EU-a ili Schengenskog područja, Australiji, Izraelu, Kanadi, Novom Zelandu, Ruskoj Federaciji, Republici Srbiji, Ujedinjenom kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske ili Sjedinjenim Američkim državama. Na kontrolnim točkama međunarodnih zračnih luka priznaje se negativan PCR test izdan u Turskoj.

Brzi antigenski test treba biti izdan u državi članici EU-a ili Schengenskog područja, Australiji, Izraelu, Kanadi, Novom Zelandu, Ruskoj Federaciji, Republici Srbiji, Ujedinjenom kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske ili Sjedinjenim Američkim državama i naveden na javnim stranicama slovenskog NIJZ, Ministarstva zdravlja i Ministarstva unutarnjih poslova RS. Na kontrolnim točkama međunarodnih zračnih luka priznaje se negativan brzi antigenski test izdan u Turskoj.

Potvrdu o pozitivnom rezultatu PCR testa koja je starija od 10 dana, osim ako liječnik ne odluči drugačije, i nije starija od šest mjeseci, ili potvrdu liječnika da je osoba preboljela COVID-19 i nije prošlo više od šest mjeseci od pojave simptoma. Dokaz o testiranju i potvrda liječnika trebaju biti izdane u državama članicama EU ili Schengenskog područja, Australiji, Izraelu, Kanadi, Novom Zelandu, Ruskoj Federaciji, Republici Srbiji, Ujedinjenom kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske ili Sjedinjenim Američkim Državama.

Dokaz o cijepljenju protiv COVID-19 kojim se dokazuje da je od primanja:

  • druge doze cjepiva Comirnaty proizvođača Biontech/Pfizer prošlo najmanje 7 dana,
  • druge doze cjepiva COVID-19 Vaccine, proizvođača Moderna prošlo najmanje 14 dana,
  • prve doze cjepiva Vaxzevria proizvođača AstraZeneca i cjepiva Covishield proizvođača Serum Institute of India/AstraZeneca prošlo najmanje 21 dan,
  • cjepiva Janssen proizvođača Johnson i Johnson prošlo najmanje 14 dana,
  • druge doze cjepiva Sputnik V proizvođača Russias Gamaleya National Centre of Epidemiology and Microbiology prošlo najmanje 14 dana,
  • druge doze cjepiva CoronaVac proizvođača Sinivac Biotech prošlo najmanje 14 dana,
  • druge doze cjepiva COVID-19 Vaccine proizvođača Sinopharm prošlo najmanje 14 dana.

Dokaz da je osoba preboljela COVID-19 (pozitivan test ili potvrda liječnika) i dokaz da je u razdoblju do najviše 8 mjeseci od pozitivnog nalaza testa PCR odnosno početnih simptoma, cijepljenja jednim dozom cjepiva navedenih u točki 3.

Srbija

Odlukom Vlade Republike Srbije od 21. prosinca 2020. godine strancima je dozvoljen ulazak u Republiku Srbiju samo ako posjeduju negativan PCR test, ne stariji od 48 sati.

Ostale zemlje i detalje provjerite OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar