“Inflacija je 12 posto, a mirovine su rasle 3 posto. Gledajte taj nesrazmjer!”

Vijesti 02. velj 202321:01 1 komentar
N1

Za gotovo polovinu hrvatskih umirovljenika, odnosno njih pola milijuna, 2023. je donijela dobre vijesti u vidu povećanja mirovina. Oni s najnižim mirovinama, kakvih je u Hrvatskoj 270 tisuća, dobit će povećanje od 3 posto. Više eura na računima mogu očekivati i korisnici obiteljskih mirovina - ona je sada 10 posto veća. Iako svaki korak u smjeru poboljšanja životnog standarda umirovljenika pozdravljaju, sindikati ipak upozoravaju da je čak dvije trećine mirovina ispod granice siromaštva.

Prosječna hrvatska mirovina iznosi 381 euro, odnosno nešto manje od 2.900 kuna. Ali čak 200 tisuća umirovljenika ima i puno manje od toga, oko 270 eura. Tripostotno povećanje najnižih mirovina značit će svega par eura više u novčanicima.

Za komentar smo pitali nekoliko građana na Trgu bana Jelačića: “Ako je inflacija 12,7 posto priznata od Republike Hrvatske, a oni podižu mirovine 3 posto. Gledajte koji je to nesrazmjer. Bez komentara dalje”; “Životni standard znamo da je nikakav. Loše, sve je skupo, a penzije su male”.

Veću će razliku ipak osjetiti preko 200 tisuća korisnika obiteljskih mirovina koje se povećavaju za 10 posto. No, sada će umirovljenici moći birati i novi model.

Igor Knežević iz Sindikata umirovljenika Hrvatske za N1 kaže: “10 posto povećanja u nekim projekcijama će donositi oko 250 kuna, što je svakako ipak nešto malo osjetniji novac, pogotovo za umirovljenike. Ali svakako treba pohvaliti svaku mjeru poboljšanja pa tako prvi put umirovljenici koji koriste takvu mjeru mogu izabrati svoju vlastitu, osobnu mirovinu i dobiti dio mirovine preminulog supružnika.

Gospođa koju smo na Trgu upitali za koji se model ona odlučila, primanje obiteljske mirovine ili svoje ukombinaciji sa suprugovom, odgovara: “Ne znam, vidjet ću kako mirovinski procijeni, što je za mene bolje”. Ali gospođa smatra da je i 10 posto napredak: “Je, dapače, zahvaljujem im”.

A noviteta u mirovinskom sustavu moglo bi biti još. Prije nekoliko je dana premijer Plenković najavio da će se onima koji imaju tzv. povlaštene mirovine vratiti 10 posto koliko im je oduzeto još 2010. godine donošenjem kriznog poreza u vrijeme Vlade Jadranke Kosor. Radi se o mirovinama iznad 3500 kuna, iako ih ima i višestruko većih.

Silvano Hrelja iz Hrvatskog sindikata umirovljenika kaže: “Ja sam siguran da tih 10 posto bivšim saborskim zastupnicima ili predsjedniku Mesiću nije za glavu, to je sigurno. Međutim, ne možete Zakon poništiti da jednima ostavite, jednima ne ostavite. Ili ćete ga anulirati i vratiti u prvobitno stanje, a poslije vidjeti što možete. Hoće li raditi dodatnu preraspodjelu”.

Tih se 10 posto neće vratiti odjednom nego 5 posto od 1. srpnja ove godine, a drugih 5 u siječnju sljedeće. Ova se promjena odnosi na 96 tisuća ljudi, koliko ih prima mirovine po posebnim propisima.

Knežević iz Sindikata umirovljenika nastavlja: “Među njima je zapravo najviše hrvatskih branitelja. Imali smo pozive i mailovi su nam stizali od brojnih hrvatskih branitelja koji su nam pružali podršku i rekli, dajte izborite se da se taj suludi krizni namet iz 2010. ukine”.

A ono što se tiče svih umirovljenika je i redovno siječnjsko usklađivanje mirovina. Prošlo, rekordno, iznosilo je 6,18 posto, a predviđanja za ovo, siječanjsko, su između 5 i pol i 6 posto. Sindikati i Matica umirovljenika ne odustaju od zahtjeva da se model usklađivanja ubuduće promijeni.

Situaciju s mirovinama komentirala je i Višnja Fortuna iz Matice umirovljenika Hrvatske:” Sada čekamo usklađivanje za koje govore da će biti oko 6 posto, opet će ga jako brzo pojesti inflacija, cijene, energenti i sve ostalo. I sad mi opet tražimo usklađivanje mirovina najmanje do 100 posto, čak tražimo za one s najnižnim mirovinama 110, 120 posto”.

Fortuna kaže da se o toj temi dosad u više navrata razgovaralo s resornim ministrom Piletićem i da čekaju odgovor.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare