Je li Zagreb spreman za novi model odvajanja otpada?

Vijesti 30. ruj 202221:22 0 komentara
Davor Puklavec/PIXSELL

U subotu započinje toliko najavljivan novi model razvrstavanja otpada u Zagrebu. No, unatoč tome, infrastruktura nije ni približno spremna. U centru grada postoji tek jedan podzemni spremnik, a izvan njega nije sagrađen niti jedan tipizirani spremnik za kontejnere. No, realnost su ZG vrećice. Naime, jedino se u njih može odlagati komunalni miješani otpad. U centru će vrlo brzo krenuti i kažnjavanje, najavljuje gradonačelnik.

Novi model je pred vratima, a nezadovoljnih ima.

“Nisam presretna, a prije svega, zbog odlaganja od 20 do 22 sata tih vrećica. Trebalo bi očistiti grad, grad nije nikad zamazan tako kako je sad zamazan, kako to izgleda…”, žali se Jelka koja stanuje u Gundulićevoj ulici.

“Ne sviđa mi se. Iskreno rečeno, ne sviđa mi se. Gledajte, netko u 20 sati gleda vijesti, netko u 20 sati već spava. Ja sam vam od spavalica, idem rano spavati. Znači, morat ću biti budna da odnesem smeće”, dodaje Ljerka koja živi u Preradovićevoj ulici.

Umjesto kanti – podzemni spremnici

Ono oko čega se podigla najveća bura među stanarima centra upravo je odredba da se miješani otpad u ZG vrećicama može odlagati između 20 i 22 sata.

VEZANE VIJESTI

“Kazne sigurno neće ići odmah za cijeli grad, ali će biti vrlo brzo za centar grada s obzirom na ovaj sustav od 20 do 22 sata navečer. Mi ne možemo imati vrećice usred dana koje stoje na ulici. Tu će biti vrlo kratak period prilagodbe, a bit će duži za ostatak grada”, najavio je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Kante iz centra počet će se uklanjati sutra, od 8 ujutro, a u potpunosti će se maknuti kroz tjedan dana. Na ulice izlaze i interventni timovi Čistoće, kao i komunalni redari. Umjesto kanti, gradit će se podzemni spremnici. Zasad je spreman jedan, onaj u Masarykovoj.

Gradonačelnik kaže da će taj spremnik koristiti oko 150 kućanstava, a ti su korisnici dobili čip kartice.

“Za njih vrijede ista pravila što se tiče naplate, i dalje moraju kupiti ZG vrećice, ali umjesto da imaju kante na javnoj površini u drugim dijelovima grada, oni će jednostavno te vrećice i ostali otpad odlagati u te podzemne spremnike”, dodaje Tomašević.

Do proljeća 50 spremnika

Do proljeća, kaže, ovakvih će podzemnih spremnika biti 50. Žalili su se građani i da će morati hodati do spremnika.

“Mislim da nikome ne bi trebao biti problem prošetati se stotinjak, 150 metara do spremnika, a da ima mogućnost odlagati u podzemni spremnik, da nam to omogući ljepšu sliku grada”, navodi Robert Faber, predsjednik Gradske četvrti Donji grad.

A ljepša slikia grada znači i što manje kontejnera na javnim površinama. Pa kad god je to moguće, kontejneri će se seliti na prostore u vlasništvu stanara zgrada. Tako će biti i u ovoj zgradi na Krugama. Umjesto na javnoj površini, na zelenu površinu.

“Nitko nije sretan i zadovoljan. Uz ovu današnju krizu, sad ti dodatni troškovi. Zgrada ima puno većih problema, novaca nema. Četrnaest godina je stara zgrada, 14 godina su kontejneri na mjestu na kojem sada jesu i to je veliki problem za sve nas”, kaže Kristina Cerin, stanarka zgrade.

Kako su neki riješili probleme?

Ali, Grad ih ne može financirati jer bi to značilo da će svi kontejneri i dalje ostati na gradskom, javnom zemljištu. To je za gradonačelnika neprihvatljivo. Dok se neki muče, drugi su svoj problem riješili ranije.

VEZANE VIJESTI

“Ukucavanjem šifre dobivamo signal i vrata se otvaraju. Pošto imamo komunalni otpad, tamo je plastika, papir, na kraju je mali boks za biootpad. Imamo 200 stanova, svaki ulaz ima svoj komplet, tri ulaza, tri kompleta. Svatko ima svoje šifre za otvaranje i stanari odlažu otpad u svoj boks”, pojašnjava Davor Jarović, predstavnik stanara u zgradi na Prečkom.

Za njih je priča o kontejnerima gotova, ali ona s ZG vrećicama za sve počinje od sutra. Nema tko se na to nije osvrnuo, a novi model je komentirao i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

“Pa ja mislim da je ovo dosta naglo rješenje, ali vidjet ćemo prvo hoće li biti efekata ne Čistoću grada, a drugo, koliko će ljudi raditi trijažu, to je najbitnije”, kazao je Plenković.

Dosad je prodano 4,5 milijuna vrećica, a ako ih u pojedinim trgovinama nema, gradonačelnik objašnjava da je to zato što su ih sami trgovci premalo naručili.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!