Kekin: Transrodnim osobama otežava se pristup tranzicijskim postupcima

Vijesti 17. svi 202317:53 0 komentara

Saborski klub Možemo u saborsku proceduru uputio je 13 zakonodavnih inicijativa koje su vezane uz unaprjeđenje prava LGBTIQ osoba, rekla je u srijedu Ivana Kekin na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru, na temu "Prema punoj jednakosti LGBTIQ osoba". Više o inicijativi govorila je Ivana Kekin, saborska zastupnica kluba Možemo.

Kekin je pojasnila da su u saborsku proceduru uputili prijedloge 11 izmjena i dopuna zakona te donošenje strategije i regulaciju jednog podzakonskog akta.

“Mi znamo da je u posljednjih dvadeset godina napravljeno puno, no najviše je napravljeno na račun rada aktivističkih udruga. Mi sad tražimo da se ta prava unaprijede dalje jer pravobraniteljica i udruge prepoznaju niz područja gdje su LGBTIQ osobe diskriminirane”, rekla je Kekin.

Istaknula je da klub Možemo traži puno priznavanje istospolnih zajednica kao obiteljskih zajednica s neometenim pravom na udomiteljstvo, na posvajanje djece, na medicinski potpomognutu oplodnju te da se formalno u dokumentima prepoznaju gay roditelji.

“Transrodnim osobama zakonima otežava se pristup tranzicijskim postupcima”

Navela je kako sada imamo situaciju da, unatoč tome što je Ustavni sud rekao da su životni i neformalni partneri u svim svojim pravima izjednačeni s bračnim i izvanbračnim partnerima Centri za socijalnu skrb to ne prepoznaju.

“Poslala sam ministru Piletiću zastupničko pitanje može li se ministarstvo jasno očitovati tako da Centru tu nemaju dilema, no ministar Piletić još se nije očitovao”, rekla je Kekin.

Kekin je kazala i da se transrodnim osobama zakonima otežava pristup tranzicijskim postupcima, što zakonskim prijedlozima žele poboljšati te omogućiti da tranziciju odrade na račun HZZO-a.

Rekla je da su zakonski prijedlozi većinom orijentirani upravo na pomaganje transrodnim osobama za koje smatra da su na daru radikalnih skupina koji bi oduzimali prava.

“No mi znamo da poslije transrodnih dolaze svi drugi”, zaključila je Kekin.

“Postoji jasan konsenzus medicinske struke i znanosti o tome što je tranzicija i zašto je ona potrebna transrodnim osobama, zašto ona mora biti dostupna i što ona znači za njihov sveukupno mentalno i drugo zdravlje. I nema razloga, ako na račun HZZO-a liječimo druge bolesti, dijabetes i slomljene noge, zašto onda transrodnim osobama ne bi omogućili ono što je njima porebno da bi bili zdravi u potpunosti”, rekla je Kekin.

“Tražimo zabranu konverzije terapije”

Svojim zakonskim inicijativama žele pomoći i maloljetnim LGBTIQ osobama kojima bi država, jer zbog svoje seksualne orijentacije budu i izbačeni iz svojih domova, omogućila privremeno uzdržavanje.

Također, predlažu i da se u Kaznenom zakonu zabrani tzv. konverzijska terapija. Pojasnila je kako se ta terapija službeno ne provodi niti u jednoj od bolnica u Hrvatskoj, ali postoje naznake da bi se mogla provoditi u nekim privatnim praksama ili prostorima.

“Mislimo da se tu radi o nadriliječništvu i da se to treba zakonski zabraniti u Kaznenom zakonu”, poručila je Kekin.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!