Koje županije su najzagađenije minama?

Vijesti 23. velj 202321:02 0 komentara
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut rekao je da je dvoje pirotehničara danas poginulo pri razminiranju nepristupačnog brdsko-planinskog području pokrivenog šumom koje je moguće razminirati samo ručnim radom te da je Ličko-senjska županija još najzagađenija minama.

Kod mjesta Čanka u Ličko-senjskoj županiji pirotehničari su danas razminiravali predjel Vrlet-Skokovi i u 13,15 naišli na mine koje su aktivirali. Na mjestu je poginula pirotehničarka, a pirotehničar umro u vozilu hitne pomoći.

“Taj predjel Vrlet-Skokova u Domovinskom ratu nalazio se u zoni brojnih sukoba tako da je zagađen velikim brojem mina. Na tom području se već radilo u prijašnjem periodu razminiranja, a ove tvrtke su ušle u to područje prije, po prilici, mjesec dana i evo kontinuirano radile na tom području”, rekao je Trut u srijedu u središnjem Dnevniku HRT-a i izrazio sućut obiteljima i kolegama poginulih.

Naveo je i da bismo do ožujka 2026. godine mogli reći da je Hrvatska bez mina.

“Ličko-senjska županija je nažalost najzagađenija, još uvijek, u njoj ima oko 73,8 kvadratnih kilometara od sveukupnih 148,4 kvadratna kilometra koji se u Hrvatskoj još prostiru u području 29 gradova i općina i u području šest županija”, rekao je Trut.

Dodao je da iza Ličko-senjske županije po zagađenosti minama slijede Sisačko-moslavačka, Karlovačka, Splitsko-dalmatinska, Šibensko-kninska i Osječko-baranjska županija. Rekao je da će broj pirotehničara koji su u Hrvatskoj uspjeti to razminirati do kraja 2025., odnosno do ožujka 2026. godine, te da su za to osigurana sredstva, objavio je HRT

Što se tiče financiranja, mi nemamo problema. Jedino to treba, evo… I ovo nam pokazuje da treba vrlo pažljivo, polako raditi da se ne bi događala ovakva stradavanja, poručio je Trut.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!