Komentar Nataše Božić: Zdravko Marić, debele i mršave krave

N1 Komentar 06. srp 202220:29 > 23:06 0 komentara
N1

Najbolji ministar, najomiljeniji, najpopularniji, najuspješniji - to su epiteti koji su se mogli čuti na račun odlazećeg ministra financija Zdravka Marića - i to ne samo od dojučerašnjih kolega iz vladajućeg tabora.

Napravio je pet krugova poreznih reformi, doveo Hrvatsku pred vrata eurozone, nosio se s pandemijskim proračunskim pomorom…

No, kad se podvlači crta pod mandat nekog ministra financija – nije loše zaviriti u brojke.

Idemo provjeriti samo ona tri mastriška kriterija koja govore o spremnosti neke države za ulazak u eurozonu.

BDP:

2016. na kraju godine u kojoj je Marić preuzeo kormilo državnih financija iznosio je 3,5 posto – prema posljednjim revidiranim procjenama samog Marića – u zadnjoj godini njegovog mandata bit će na 3 posto. Činjenica je da je pandemija značajno utjecala na rezultate posljednje dvije godine i na ove statistike, no jednako tako je činjenica da je Marić državu preuzeo baš u trenutku kada je ona izlazila iz dugogodišnje recesije – stoga su njegove brojke svakako izgledale bolje od onih prethodnika Lalovca ili Linića.

Javni dug:

O tome je Marić jako vodio računa i bio iskreno nesretan kad ga je pandemija unazadila u upornim pokušajima da ga doivede na mastriški kriterij od 70 posto. Na kraju njegova mandata, prema Vlastritim Marićevim procjenama – trebao bi biti tek nešto bolji nego li kad je on preuzeo državu no prosinac je još daleko – moći ćemo usporediti tek na kraju godine.

I u konačnici deficit:

Na kraju Marićeva mandata značajno je lošiji nego li u prvim godinama njegovog ministrovanja kada se Marić jako trudio držati proračun u suficitu. Pandemija je i tu odradila svoje, no nema malo onih koji kažu da je ovakav deficit – tik ispod Matriškog kriterija od 3 posto – maaalčice navučen. I tu treba pričekati kraj ove neizvjesne godine.

Znate onu biblijsku priču o sedam debelih i 7 mršavih krava? Zdravko Marić je uglavnom hranio državne financije u doba debelih krava, a odlazi na početku razdoblja jako mršavih krava.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.