Benčić žestoko po Ustavnom sudu: “Do kada vrijedi zabrana Milanoviću? Zauvijek?”

Vijesti 19. tra 202415:15 1 komentar
N1

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović ustvrdio je u petak da predsjednik Zoran Milanović ne može biti kandidat za mandatara za sastav vlade, ali ni premijer, ističući da svako drukčije tumačenje ugrožava višestranački parlamentarni demokratski ustavni poredak i vladavinu prava. Nakon ove odluke uslijedio je niz reakcija, a Možemo! je održao konferenciju za medije.

“Smatramo ovo nezapamćenim i nedopustivim udarom na politički procces stvaranja većine”, poručila je Sandra Benčić.

“Nikad dosad nismo imali situaciju da bi se USUD uplitao u stvaranje većine, evidentno je da je izabrao tim za koji igra”, dodala je.

“USUD je dao ocjenu da se PRH u kampanji ponašao kao kandidat i da je kršio njihovo upozorenje. Međutim, USUD nije povukao nikakve konzekvence nego je rekao da neće poništiti izbore.Ako je o ishodu izbora ovislila ocjena je li ili nije imao pretjerani utjecaj, to znači da bi moguće USUD poništio izbore koji bi bili lošiji po HDZ”, poručila je Benčić.

“Na temelju kojeg članka Ustava USUD može bilo kome zabraniti da bude mandatar i premijer ako nema u tom trenutku nespojivu funkciju, ako je dao ostavku, mora biti u jednakom položaju da može vršiti javnu funkciju, to kaže Ustav”, istaknula je.

“Do kada vrijedi zabrana Milanoviću? Može li za mjesec dana? Je li to zauvijek možda? Zašto je USUD u svom priopćenju naglasio da ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade?”, pita se dalje Benčić.

“Što ako je netko drugi mandatar i za mjesec dana da ostavku i većina izabere recimo Milanovića. Je li i tada ne smije biti predsjednik Vlade?”, navela je dodajući da je priopćenje i površno i protuustavno.

“Nemoguće je ne pomisliti da je ovo priopćenje proizašlo izravno iz panike redova HDZ-a da gube vlast”, tvrdi Benčić, optužujući da USUD nije bio dosljedan jer je “podržao nakaradne izborne jedinice”.

Ustavni sud nije se oglasio ni oko činjenice da birači nisu mogli ostvariti svoje pravo u svim konzularnim predstavništvima.

“Dakle, ono što je inače pitanje rada izbornih povjerenstava Plenković određuje na stranačkom sastanku svojim članovima stranke kako će nositi listiće i gdje se Ustavni sud oglasio nije glasanje u inozemstvu. Dakle, ako zakon kaže da se može glasati u diplomatsko konzularnim predstavništvima, zašto nije organizirano glasanje u svim diplomatsko konzularnim predstavništvima? Pa se, recimo, ljudima koji su bili na Malti gdje imamo konzularno predstavništvo reklo da ne idu u Rim glasati. To im je čas posla da odu. Zašto? Zašto ti građani nisu mogli ostvariti pravo glasa i što Ustavni sud po tom pitanju nije rekao ništa”, istaknula je Benčić.

U tumačenju Ustava vjerodostojnost je važna i više nego u politici, rekla je Benčić, a Ustavni sud se o ključnim pitanjima regularnosti izbora, prava na ostvarenje glasa svakog građanina i jednake utakmice za sve političke aktere nije oglasio ni jednom riječju.

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo na OVOM LINKU.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare