Je li izgledan raskol HDZ-a? Kosor: “To se samo jednom dogodilo…”

Vijesti 11. tra 202417:20 0 komentara

Bivša premijerka Jadranka Kosor je u Newsroomu kod našeg Domagoja Novokmeta komentirala predstojeće izbore i ostale političke aktualnosti.

“Milanović i dalje igra va bank”

“On i dalje igra igru u kojoj može dobiti uz velike napore, ali može i puno toga u političkom smislu izgubiti”, tvrdi Kosor.

Naglašava kako bi situacija bila puno jasnija da je predsjednik Milanović dao ostavku i ušao u utrku na čelu koalicije Rijeke pravde.

Smatra da je njegov ulazak u utrku osvježio lijevu koaliciju, ali je zabrinuta oko toga ali hoće li to biti dovoljno i hoće li to izvući mnoge od birača koji nisu izlazili na prošlim izborima.

“Kad bi izašlo 65 ili 70% birača, onda bi ta utrka bila jako neizvjesna, s velikom mogučnošću da lijeva koalicija dobije nešto više mandata na izborima. U ovom trenutku kao da se sve nekako ispuhalo i mislim da je gospodin Milanović pogriješio što se dao uključiti u ovu raspravu oko krava, što je u drugi plan stavilo sve ono o čemu je prvotno htio govoriti”, naglašava Kosor.

“Opozicija samoj sebi pili granu na kojoj sjedi”

“Mnogi pogrešno misle da ako udare na one druge iz opozicije, da će privući nešto više glasača sebi, međutim to se neće dogoditi”, smatra bivša premijerka.

I baš zbog ovoga će, dodaje Kosor, biti više nego zanimljivo vidjeti konačne rezultate i vidjeti tko je od zastupnika opozicije mogući preletač u krilo Andreja Plenkovića.

Predviđa da će Plenković igrati brzo i da će presudan biti Domovinski pokret.

“Samo veliki izlazak može stvoriti kritičnu masu…”

“Samo veliki izlazak može stvoriti kritičnu masu ljudi koja bi se okupila oko jednog cilja, a to je borba za pravnu državu i vladavinu prava. Izbor novog glavnog državnog odvjetnika, njegovi nastupi u saboru i sve činjenice koje poznajem, potpuno su iščezli iz ove kampanje. To je nešto što se ne spominje, nema sučeljavanja”, izdvaja bivša premijerka ključan problem ove predizborne utrke.

“Svi koji su se istaknuli kao premijerski kandidati bi trebali svaki dan zvati Plenkovića na sučeljavanje. On se ne bi odazvao, ali onda bi se ponovno otvorilo to pitanje”, savjetuje.

Dijaspora

Osvrnula se i na 11. izbornu jedinicu, koja se rijetko spominje – dijasporu: “Tamo je gospodin Ćesić sastavio jednu jako zanimljivu i jako snažnu listu. Uz njega su tu i još neki generali koji iz prikrajka prijete da će tamo uzeti jedan ili dva mandata, što bi zaista bilo neviđeno.”

Raskol HDZ-a?

Upitana je li izgledna podjela HDZ-ovih zastupnika na ljude koji bi ostali lojani Plenkoviću i one koji bi s novim vodstvom htjeli napraviti zaokret, odgovara: “Nije moguće. Oni su svi u visokom startu i spremaju se i za unutarstranačke izbore. Nije moguće iz puno razloga. To se samo jednom dogodilo, nakon onih izbora kad je HDZ loše stajao nakon smrti predsjednika Tuđmana i kad je jedan dio zastupnika otišao i osnovao DC. Međutim, vidjelo se kasnije da taj eksperiment nije uspio.”

“Podsjećam na situaciju kad se prije nekoliko godina glasalo o Istanbulskoj konvenciji i kad je postojao velik dio zastupnika u Saboru u klubu HDZ-a koji su se protivili ratifikaciji. Onda im je šef stranke dopustio da glasaju po savjesti. Jedan dio je glasao po savjesti i protiv, izravno protiv šefovog naloga i ništa se nije dogodilo”, dodaje.

N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!