Kovač: Vučiću je voda došla do grla

N1

Bivši ministar vanjskih poslova Miro Kovač u Novom danu je danu komentirao aktualne vanjskopolitičke teme.

Govoreći o ratu u Ukrajinu, kazao je da je sada vidljivo da je to rat za opstanak.

“Za Ruse se on percipira kao rat za opstanak u borbi protiv Zapada, a za Amerikance je taj rat postao rat za opstanak Zapada kao takvog u nekoj budućnoj konfrotaciji s Kinom, dakle, rat za opstanak zapadnog liberalnog političkog modela”, rekao je Kovač.

Bivši ministar vanjskih poslova smatra da je trenutno teško dati bilo kakvu prognozu o razvoju i epilogu rata.

“Radi se o sukobu sistema, o sukobu u prvom redu Zapada kojeg utjelovljuju Amerikanci protiv Rusa koji ne žele dopustiti da se njihov prostor na kojeg oni utječu smanji. Možemo reći da se na neki način radi o Trećem svjetskom ratu”, kazao je Kovač.

Osvrnuo se i na odluku njemačkog kancelara o slanju tenkova Leopard Ukrajini koja bi trebala biti objavljena.

Scholz nema izbora. On vodi Njemačku koja ima četvrtu ekonomiju na svijetu. Neka se poduzeća iz Njemačke već sele, mislim na veliku industriju. Scholz si ne može priuštiti da ide posebnim putem. Mora prihvatiti diktat SAD-a da se maksimalno pomaže Ukrajini. Njemačka je prisiljena ići tim putem. To je jedini put ako Njemačka želi izbjeći velike probleme na političkom i ekonomskom planu”, pojasnio je bivši ministar.

Vučić se boji da će biti izdajnik

Druga tema bila je Srbija. Upitan u kakvoj je situaciji Aleksandar Vučić trenutno, Kovač je kazao da se boji etikete izdajnika.

“Došla mu je voda do grla, pritisnut je od Amerikanaca i Europljana. Mora se odlučiti, a odluka je vrlo, vrlo teška. Sjećamo se odluke u Hrvatskoj o suradnji kada je Gotovina uhićen, kada smo prisiljeni na arbitražu sa Slovenijom, a ovo je još puno teža odluka. Riječ je o bivšem teritoriju Srbije, koji je za mnoge u Srbiji i dalje teritorij Srbije. Vučić je očigledno spreman za dogovor, ali osjeća pritisak u svojoj zemlji i stranci. Boji se da će biti u budućnosti zapamćen kao izdajnik. Svjestan je toga. Priprema teren. U medijima njegovi ljudi prikazuju tu odluku kao jedinu moguću ako se želi uklopiti u glavni tok europske politike”, smatra Kovač.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.