Letica: Brine me velika i utjecajna ruska agentura u Srbiji

Vijesti 24. velj 202217:49 > 23:02 1 komentar
N1

Bivši voditelj operacija SOA-a Ante Letica bio je gost Newsrooma N1 televizije.

Letica kaže kako je vrlo teško reći koliko je Ukrajina bila spremna za ovaj udar. “Suprotno mnogim prognozama, nije izvršen napad na Ukrajinu nego totalna invazija. Rusi su angažirali mnoge snage i svaka čast ukrajinskoj vojsci na ovom herojskom otporu ruskoj agresiji”, kaže.

“Ruska je strana sigurno pripremila određeni broj sigurnosnih službi koje su već ubačene u ukrajinske snage. Iza vojske idu službe koje rade klasične obavještajne poslove na traženju vojnih i civilnih zapovjetnika, sprečavanje gerilskog otpora i borbi u gradovima… U ovom slučaju će to sigurno biti sa žrtvama i vrlo ružno”, govori.

Na pitanje što sada rade ukrajinske obavještajne službe, on kaže da su imali dobru podršku Amerikanaca koji su možda i prvi put davali toliku podršku svojim saveznicima te da je Zelenski nekoliko puta dobivao vrlo izravna upozorenja od Bidena da se pripremi na agresiju.

vezane vijesti

Letica kaže kako se sada vjerojatno uništava dokumentacija o operativnom radu ukrajinskih službi i materijali koji ne smeiju doći u posjed ruskih službi. “Ruske službe to i traže, vjerojatno zato tako napadaju te centre”, kaže. Letica smatra i da su ukrajinske službe morale imati rezervna mjesta prije napada koji je bio izgledan, osobito nakon što je Putin u svom govori negirao postojanje Ukrajine. “Oni su se prije toga trebali pripremiti i osloboditi te objekte od materijala i ljudstva”, kaže Letica.

“Brine me da europske zemlje nisu shvatile lekciju iz 2014. i 2008. Sadašnja Ukrajina nije ondašnja Gruzija. Bit će mnogo žrtava, a mogući su i ratni zločini, to je teška i strašna stvar”, govori Letica.

“Zemlje koje graniče s Hrvatskom su u malo drugačijoj poziciji, ali sigurno poduzimaju sve da ocijene koje su daljnje namjere ruske vojske na području Ukrajine. Bitno je pitanje izbjeglica, trea organizirati prihvat izbjeglica i onemogućiti da se među njih ubace agenti i provokatori. Vidim da predsjdnik i premijer konačno razgovaraju, situacija je takva da je to potrebno. Zadaća SOA-e je prikuplja podatke o svim mogućim ugrozama sigurnosti RH”, govori.

“Netko je napisao da se mi trebamo brinuti o ovome, ali da bi nas više trebala brinuti situacija na Balkanu jer je tamo mali Putin. Mene iskreno više brine situacija na Balkanu nego ovo. Vodeći računa da RUsija u Srbiji ima agenturu i to vrlo brojnu i vrlo utjecajnu, da Rusija ispod Niša ima bazu za izvanredne situacije”, govori Letica dodajući da Rusija ima kapacitet i podršku u Srbiji i Republici Srpskoj.

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare