Macan: Vanđelić će biti veća oporba od oporbe

Vijesti 17. sij 202312:13 0 komentara

Krešimir Macan u Studiju N1 televizije komentirao je imnenovanje nova dva ministra i prvi aktualni sat u Saboru nakon zimske stanke.

Krešimir Macan kaže da je oporba procijenila da je nepotrebno s pitanjima ići samo prema predsjedniku Vlade koji im je uvijek znao i odgovoriti, pa su krenuli šarati i pitanja postavljati ministrima.

“Možda je i malo postpraznički aktualac jer nije aktualan iako ima dosta aktualnih tema”, kaže Macan i dodaje da nema dojam da se sprema strateški napad oporbe na vladajuće.

Kaže i kako već neko vrijeme aktualac nije presudan. Na kraju ćemo pratiti i pamtiri ekscese, a ne prava pitanja i teme.

“Kako provodimo sankcije, ako je nestala jahta ruskog oligarha”, kaže Macan da je to bilo jedno od pravih pitanja. Dodao je i da je važno pitanje bilo i uporedne liste cijena prehrambenih proizvoda.

“Premijer ne osjeća pritisak oporbe”

“Ima tu sto stvari oko kojih premijeru ne možete poručiti da je glup, već ga upitati što radite”, kaže Macan i dodaje da bi opozicija trebala dizati očekivanja i tjerati vladu da rade bolje. “kad oporba ne pritišće, onda vlada radi po svom ritmu. Tu je premijer dosta suveren po tom pitanju, jer ne osjeća pritisak oporbe”, kaže Macan.

Komentirao je i to da su zastupnici vladajuće većine postavljali pitanja o listama. “Bolje po vladajuće da je to pitanje postavila njihova zastupnica, da se postavi na način da se može poentirati”, kaže Macan.

Oporba nije iskoristila poskupljenja za nekakav napad na vladajuće. Kaže da tijekom negativnih kampanja uvijek profitira onaj treći koji ne sudjeluje u svađama koji će uspjeti objasniti građanima prava pitanja. “Imamo nikad više neodlučnih. Ljudi su razočarani svim politikama, a HDZ i dalje ima najveći rejting. Ono što oni rade njihovi podržavaju, a ostali se još traže. Mislim da će veća oporba biti Damir Vanđelić koji će krenuti s pričom jesam ti rekao”.

Vanđeliću je dovoljno da dobije par mandata i da bude “kingmaker” i odlučuje tko će činiti vladu. “Ima dovoljno vremena do izbora i Vanđelić će krenuti nuditi rješenja, ali ako bude samo kritizirao neće uspjeti”, kaže Macan i dodaje da on ide na lov 17 posto neodlučni birača.

Kaže da na aktualcu nije bilo pitanja o obnovi jer su već ispucana. “U principu Plenković nakon uspjega, ulaska u euro i Schengen, izgradnje pelješkog mosta, sad treba raditi na aktualnim pitanjima. Vladajući oko obnove nisu uspjeli jer su cijeli proces previše izbirokratizirali”, smatra Macan.

Kaže da je Vladi veliki izazaov potrošiti novac iz Europske unije koji se mora potrošiti u nekoliko mjeseci i očigledno je da će morati jako puno rezati. “I Bačić je rekao da on nema onih 100 dana već će morati odmah krenuti raditi”, rekao je Macan.

Na pitanje zašto su pustili da se obnova kuga posljednje dvije godine Macan odgovara da postoje rješenja za obnovu već dugo, a da smo mi iz nekog razloga izabrali jako centraliziran sustav. Podsjetio je i da je oporba govorila ono što su sad i vladajući prihvatili te da je uz potres vlada imala i krizu s epidemijom i sa gospodarstvom te da je Vlada riješavala krize jednu po jednu.

Rekao je da je morao doći netko iz stranke tko je morao biti sposoban kontrolirati cijeli proces obnove te da je obnova pokazala kako je sustav javne nabave jako usporen.

“Nije jednostavno, ali je obnova bila prilika da se cijeli sustav napravi efikasnijim”, kaže Macan.

“Premijera se ne odbija”

“Mi uvijek napravimo korak da napravimp pojedinačne probleme umjesto cijeli sustav. Prepišimo najbolju praksu iz Europe i idemo tako radit”, kaže Macan.

Komentirao je i imenovanje Branka Bačića ministrom obnove. “Izgleda da se premijera ne odbija. Kad premijer i predsjednik nešto traži, praksa je da se to provede”, kaže Macan i dodaje da je premijer izabrao političkog teškaša s iskustvom ministra graditeljstva.

Kaže i da je mnogo oko obnove pokrenuto i ako se probiju te barijere i stvori komunikacija da bi to moglo ići brže.

Macan kaže da će Vlada uvesti semafor koji će pratiti koliko se čega obnovilo. “Ako uspiju, neke administrativne prakse ćemo uspjeti ukinuti i staviti u arhivu”, kaže Macan.

Dodaje i da ga nije začudio postupak Ivana Paladine koji je čekao da ga premijer smjeni. “Bio je jako korektan prema premijeru. Bar u vremenskom periodu”, kaže Macan i dodaje da je Paladina bio na izlazu neko vrijeme. Kaže i da je kao poslovan čovjek skužio sve mane sustava. “Ako je sve bilo korektno, a imam dojam da jest, nema potrebe talasat”, kaže Macan.

Komentirao je i prozivanje Ivana Anušića od strane članova predsjedništva HDZ-a zbog branjenja ministrice Nataše Tramišak i izjava u javnosti.

“Rekao bi da je su oni napravili ono što su mislili da bi šef volio da netko napravi pa ćemo dobiti neke pohvale. Mislim da nisu očekivali ni reakciju Plenkovića, a ni Anušićev odgovor”, kaže Macan i dodaje da mu je zanumljiv odgovor Anušića koji je dao podršku Tramišak ali i da neće rušiti Vladu. Kaže i da je loš put ako nitko nema ništa protiv želja predsjednika stranke.

“Neće biti pukotina u HDZ-u”

Kaže da neće biti pukotina u HDZ-u. “Svi su svjesni da ide izborna godina, svi daju premijeru da bira svoj tim”, kaže Macan i dodaje da je na ministrima da odradi posao do kraja. Kaže Anušićeva ambicija neće biti manja i da je on jedan od budućih izazivača. Komentirao je i odlazak Nataše Tramišak. kaže da ne vjeruje da će biti puno soliranja, ali će tijekom saborskih rasprava malo izazivati. “Plenković se Tramišak i Anušića nema potrebe rješavati”, kaže Macan i dodaje da je možda bilo teško surađivati s Tramišak i da je bolje da je svako otišao svojim putom.

Na komentar da je Tramišak otišla sa stavom i rečenice kakve nismo navikli čuti Macan kaže da je Tramišak poznata kao teška šefica. “U politici je potrebno češće, nego u poslu, napraviti kompromis”, kaže Macan i dodaje da je model ove vlade da je premijer glavni.

“Možda je Plenković kod obnove i reformi očekivao da će neke stvari ići svojim putem, pa kad je vidio da ne ide preuzeo je sve u svoje ruke. Kad Plenković nešto ocjeni prioritetom dobije rezultate samo je pitanje što će onda patit”, kaže Macan.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!