Malenica otkrio koliko će biti povećanje plaća prvostupanjskih sudaca

Vijesti 04. svi 202316:13 1 komentar

Udruga hrvatskih sudaca, nezadovoljna prijedlogom povećanja osnovica za izračun plaća u pravosuđu, odlučila je poduzeti "mjere upozorenja". Prema njihovom priopćenju, mjerama se odgađaju sve radnje u prvostupanjskim postupcima, dok će se u drugostupanjskim postupcima održavati sjednice vijeća, ali neće otpremati odluke osim u hitnim predmetima u kojima bi mogle nastupiti nenadoknadive štete. Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica komentirao je prosvjed sudaca koji je najavljen za ponedjeljak te kolko će iznositi povećanje njihovih plaća.

“S Udrugom hrvatskih sudaca započeli smo pregovore još prošle godine. Svjesni smo problematike plaća sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika. Suci prvog stupnja odrađuju najveći dio posla i prijedlog ministarstva i uprave je taj da se povećava koeficijent pravosudnim dužnosnicima te da im se poveća osnovica, ali ćemo im dodati i određena materijalna prava koja suci prije nisu imali”, rekao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

On kaže da će mjesečno povećanje plaća prvostupanjskih sudaca iznositi 513 eura.

“Zakon smo uputili u hitnu proceduru, a rasprava će ići u dva koraka. Prvi korak je povećanje, a drugi korak je stupnjevanje sudaca i ujednačavanje koeficijenata sudaca. Radna skupina će sljedeći tjedan raspraviti o tim pitanjima. Uz plaće sudaca, ministarstvo radi i na zakonu o plaćama u javnom sektoru. Uz taj zakon ćemo urediti sve anomalije u državnom sektoru”, rekao je.

Za kraj navodi: “Kontinuirano radimo na poboljšanju uvjeta. U prvom koraku ide povećanje od 513 eura, to nije malo, ali svjesni smo da tu postoji mjesta za povećanje”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare