U ponedjeljak suci idu u štrajk: “Kriva je nekompetentna Vlada!”

Vijesti 04. svi 202313:07 0 komentara
N1

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin za najavljeni 'bijeli štrajk' sudaca okrivio je u četvrtak „nekompetentnu” Vladu koja probleme želi rješavati parcijalno, dok je HDZ-ov Dražen Bošnjaković poručio da ima još puno prostora za razgovore i da štrajk neće ugroziti funkcioniranje sustava.

Hrvatsko pravosuđe je već sada na koljenima, a ovo će ga dodatno unazaditi, ali za to nisu krivi suci već Vlada koju boli briga i koja je spremna dopustiti da sustav kolabira, da štrajkaju u zdravstvu, vatrogastvu, na sudovima samo zato što tjera svoje, i što stvari želi rješavati parcijalno i kako njima odgovara”, kazao je Grbin u Saboru.

Dodao je da je Vlada potpuno nekompetentna, a da će cijeli teret toga snositi isključivo građani.

„Majstori iz HDZ-a mislili su da mogu prihvatiti opravdane zahtjeve jedne društvene skupine, jedne skupine radnika (liječnika), a da drugi radnici na to neće reagirati, bili to suci, medicinske sestre, tehničari ili bilo tko u javnom sustavu”, rekao je Grbin.

Poručio je da su svima njima plaće prošle godine kaskale za inflacijom, te da samo žele normalno i dostojanstveno živjeti, a da je na Vladi da to osigura kao i da osigura funkcioniranje sustava.

Zastupnik HDZ-a Dražen Bošnjaković ocijenio je da je ministar pravosuđa Ivan Malenica dao vrlo pristojnu ponudu, od 500 i nešto eura povećanja plaća na prvom stupnju i najavio nastavak pregovora o indeksaciji plaća.

„Ima još puno mjesta za razgovaranje, vjerujem da to neće ugroziti funkcioniranje jer to ne znači nerad, već zapravo da se na drugom stupnju neće otpremati odluke, ali će se raditi i vijeće zasjedati”, kazao je.

„Što se tiče prvog stupnja, važno je da idu hitni postupci i da to ne stoji”, dodao je Bošnjaković.

Upravni odbor Udruge hrvatskih sudaca (UHS) odlučio je u srijedu da će od 8. do 19. svibnja suci raditi samo na hitnim predmetima što su “mjere upozorenja” zbog “izostanka dijaloga s izvršnom vlasti” o povećanju plaća.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!