Nastavljaju se probelmi s dugovima: Medika zaprijetila ovrhom, reagiralo Ministarstvo zdravstva

Vijesti 13. stu 202321:19 0 komentara
Unsplash / Ilustracija

Nakon što je Medika zaprijetila ovrhom, iz Ministarstva zdravstva u ponedjeljak su izvijestili da opskrba lijekova i potrošnog medicinskog materijala u Hrvatskoj nikada nije bila ugrožena te da se, prema neslužbenim informacijama, ostale veledrogerije drže partnerskog dogovora.

Prema podacima Ministarstva zdravstva ukupno stanje dospjelih obveza bolničkog sustava na dan 31. listopada iznosi 376 milijuna eura, što predstavlja približno istu razinu kao i prije godinu dana. S obzirom na to da Medika d.d., iako je najznačajnija, predstavlja jednog od 40 dobavljača lijekova i potrošnog medicinskog materijala, u ovom trenutku ne raspolažemo točnom informacijom koliko točno iznose dospjele obveze prema dobavljaču, odgovorili su Hini iz Ministarstva zdravstva.

MIZ: Medika d.d. poslala prijedloge za ovrhe za obveze iznad 60, a ne 180 dana

Međutim, dodali su, važno je napomenuti da je Medika d.d. poslala prijedloge za ovrhu za sve dospjele obveze iznad 60 dana, a ne 180 dana kako se komunicira u javnosti.

Napomenuli su da je prema informacijama 16 zdravstvenih ustanova, Medika d.d. pokrenula dva prijedloga ovrha za svaku pojedinu zdravstvenu ustanovu i to – na razini cijelog sustava od 110 milijuna eura što uključuje sve dospjele obveze starije od 60 dana, a isti uključuje trošak glavnice od 106 milijuna eura, 0,4 milijuna eura te ostale naknade koje uključuju odvjetničke i druge troškove od milijun eura. Prijedlog za ovrhu koju je pak dostavila bolnicama iznosi 22,8 milijuna eura, a odnosi se na kamate i naknade na sve plaćene, a zakašnjele račune koje je država platila od 2020. do 2023.

“Kada se zbroji jedan i drugi, prijedlog za ovrhu iznosi 133 milijuna eura”, izvijestili su.

Iz Ministarstva zdravstva podsjetili su da problematika dugovanja u sustavu zdravstva nije od jučer već postoji dugi niz godina.

Prosječno 31 milijun eura svaki mjesec “ide u dug” i ovisi o državnim sanacijama

“Razlog tomu je što zdravstveni sustav u prosjeku svaki mjesec naruči 85 milijuna eura lijekova i potrošnog medicinskog materijala, a iz raspoloživih prihoda iz limita HZZO-a, zdravstvena ustanova plati u prosjeku 54 milijuna ili 63 posto, dok ostatak od prosječno 31 milijuna ostane nepodmiren i ide u dug te ovisi o državnim sanacijama”.

Stoga je, kažu, i jedan od ciljeva pokrenute reforme zdravstvenog sustava omogućiti financijsku održivost zdravstvenog sustava na način da raspoloživa sredstva za zdravstvo, neovisno iz kojih izvora dolaze (doprinosa koji plaćamo svi mi zaposleni ili državnog proračuna) budu dostatna za podmirenje rashoda sustava.

Na pitanje koliko iznose ukupno, a koliko za Mediku te je li dug prema Mediki najveći dug, odgovorili su da je – na tragu postignutog dogovora s veledrogerijama prije tri godine u kojoj se dospjele obveze sustava drže u prihvatljivim rokovima dospijeća od 180 dana za bolnički sustav i 120 dana za ljekarnički sustava – prethodne godine ukupno osigurano 466 milijuna eura dodatnih sredstva, a u 2023. u ovom trenutku 166 milijuna eura dodatnih sredstva, koje su provedene kroz dvije sanacije – i to u lipnju 59 milijuna eura te u listopadu 107 milijuna eura.

Dospjele obveze bolničkog sustava svedene na dogovorene rokove dospijeća

Dodatno, kažu, Vlada je odlučila pomoći zdravstvenim ustanovama koje su suočene s pravomoćnim sudskim presudama ukupno sa 16 milijuna eura, koji su također namjenski usmjereni prema dobavljačima lijekova te potrošnog i ugradbenog medicinskog materijala, za što je novac isplaćen u rujnu čime su sve dospjele obveze bolničkog sustava svedene na dogovorene rokove dospijeća od 180 dana odnosno 120 dana od dana izdavanja računa.

Izmjenama i dopunama državnog proračuna iz listopada osigurana su i dodatna sredstva za pokriće dospjelih obveza u svrhu održavanja dogovorenih rokova dospijeća, poručili su.

Na pitanje Hine kada bi trebala početi ovrha ako se ne postigne dogovor te što bi to značilo za dostupnost zdravstvene skrbi u ovršenim bolnicama, iz Ministarstva zdravstva odgovorili su da – unatoč djelovanju različitih čimbenika koji utječu na fiskalnu održivost zdravstvenog sustava – opskrba lijekova, kao i potrošnog medicinskog materijala u Republici Hrvatskoj nikada nije bila ugrožena.

“Vlada i zdravstveni sustav do sada su svojim proaktivnim djelovanjem uspješno odgovorili na različite izazove u svrhu omogućavanja kontinuiranog pružanja zdravstvenih usluga našim građanima na svim razinama zdravstvene zaštite. Pitanje izvršnosti same ovrhe u ovom trenutku Ministarstvo zdravstva ne može komentirati budući da je ista regulirana zakonskim okvirom koji propisuje djelovanje u području ovršnog prava”, poručili su.

Iz Ministarstva zdravstva također kažu da nemaju saznanja jesu li druge veledrogerije najavile nešto slično, ali da se, prema neslužbenim informacijama, ostale veledrogerije drže prethodno spomenutog partnerskog dogovora.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!