Mjere Vlade protiv poskupljenja. Plenković: Trebalo bi ih nabrajati “dvi ure”

Vijesti 10. ožu 202306:54 0 komentara
Pixabay / Ilustracija

Izmjenama Zakona o PDV-u zadržava se najniža stopa PDV-a na plin, a izmjenama Zakona o doprinosima ukida se dodatni zdravstveni doprinos za umirovljenike. To su mjere Vlade. Istovremeno, u Zagrebu odgođeno poskupljenje vode.

Poskupjet će, pa neće poskupjeti, pa će poskupjeti za pola. Sada uopće neće poskupjeti. Aljkavost gradskih vlasti u Zagrebu oko cijene vode dobila je novi nastavak.

Marko Blažević iz Vodoopskrbe i odvodnje Zagreb kaže: “Evo donijeli smo odluku da se te odluke stave izvan snage što za posljedicu ima da neće biti povećanja cijene vode od 1. ožujka ove godine. Pokrenut ćemo nove postupke”.

Do poskupljenja će u nekom trenutku ipak doći jer se mjesečno u Zagrebu sanira barem 130 puknuća cijevi, a Zagreb gubi oko 50 posto vode. Ministarstvo gospodarstva slavodobitno trlja ruke.

Mario Šiljeg, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, kaže: “Ono što smo oduvijek komunicirali kao Ministarstvo pokazalo se istinitim. I dalje smatramo da razloga za poskupljenje nema i da ima itekako dodatnih sredstava iz drugih izvora, posebno korištenja EU fondova i Programa za otpornost i oporavak kako bi se namaknula sredstava u svrhu koja se komunicira”.

Za to vrijeme državna vlast priprema sveobuhvatan plan energetskih mjera. Andrej Plenković danas je bio na otvaranju mosta u Omišu, odakle poručuje: “Ima dosta toga za nabrajati, trebalo bi dvi’ ure biti na pressici. Ja mislim da je to to”.

Iako je ministar Primorac prvi spomenuo imovinski i dohodovni cenzus, premijer sada odbacuje tu mogućnost: “Pa pričekat ćete da vam damo to, ali u ovom trenutku nema tog imovinskog cenzusa koji bi bio pouzdan registar na koji bismo se mogli osloniti”.

Dakle, još se čeka odluka kako će se onda računati cijena struje i plina koju će plaćati građani, ali se već zna da će vlada zadržati najnižu stopu PDV-a od pet posto na plin. Puno je toga u planu.

Oleg Butković, potpredsjednik Vlade za gospodarstvo, ističe: “I što se tiče struje i plina i socijalnih kategorija, kad govorimo o umirovljenicima koji nisu socijalne kategorije da me se ne bi krivo interpretiralo, ali i njih. I nezapooslenih hrvatskih branitelja i poljoprivrednika i prijevoznika i svega onoga što već ima u postojećem paketu. S time ćemo izaći sljedeći tjedan i vidjet ćete, to će biti zaista dobro.

I na sjednici Vlade točke vezane za cijenu plina. Treba zakrpati razliku između cijene koju plaćaju građani i one tržišne.

Davor Filipović, ministar gospodarstva, rekao je: “Mi smo, kao što je poznato u paketu mjera koje smo donijeli prošle godine odlučili da za 155 tisuća naših građana neće doći do porasta cijena, cijena toplinarstva. Prema tome, ovdje trebamo pokriti tu razliku koja iznosi nešto više od 78 milijuna eura”.

Plenković je na konferneciji za novinare Vlade rekao: “Mi razumijemo da je zahtjevno i da je teško, ali činimo baš sve što je u našoj moći, da vodeći računa da nismo u dogovornoj ekonomiji nego u tržišnoj ekonomiji, interveniramo kalibrirano, pomažemo upravo onima kojima treba”.

Koalicijski partneri otkrivaju dio mjera za umirovljenike koji ne moraju brinuti zbog indeksacije mirovina.

Saborski zastupnik Silvano Hrelja ističe: “Cenzusi će se korigirati u odnosu na ovo usklađenje mirovina od 5,37 posto tako da nitko neće ispasti iz igre. To je ono što bi se po meni trebalo isplatiti negdje u svibnju”.

Paket mjera bit će predstavljen socijalnim partnerima na sjednici GSV-a u ponedjeljak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!