Može li ATJ Lučko preuzeti obuku ukrajinskih vojnika?

Vijesti 30. stu 202217:30 2 komentara
N1

Obuka ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj digla je veliku političku buru. Oporba, lijeva i desna, imaju svoje razloge zbog kojih bi htjeli spriječiti obuku ukrajinskih vojnika, i obje političke grupe pokušavaju opravdanje pronaći u Ustavu.

Saborski zastupnici, ustavni stručnjaci i neki profesori Ustavnog prava kažu da su Vlada, kao i sve vlade prije ove, Ustav oko tog pitanja koristile jako feksibilno pa iz tog razloga i ovu pomoć Ukrajini, preko obuke njezinih vojnika tumče kao pomoć članici Partnerstva za mir. Profesor Ustavnog prava Robert Podolnjak u N1 Studiju uživo istaknuo je kako se taj članak odnosi isključivo na zemlje članice NATO Saveza i Europske unije, inače bi se po toj logici pa čak i unatoč ustaljenoj praksi, u ovim trenutcima moglo pomagati i Rusiji koja je također članica te asocijacije.

Dakle, problema ima puno, a nastali su jer naši zakonodavci nisu mogli ni zamisliti da će se Pantovčak i Banski dvori naći na suprotnim stranama oko ovakvih pitanja. Da se radi isključivo o pitanju normativno-pravnog uređenja sustava smatra i umirovljeni general Slavko Barić. “Radi se o pitanju pristupa obrambenoj politici i načinu na koji se donosi odluka i kako se jedna država odnosi prema određenim izazovima. Nažalost, očito je sve otišlo u sferu politike”, rekao je Barić.

VEZANA VIJEST

Na pitanje kako bi to Hrvatska mogla pomoći ukrajinskim vojnicima, što bismo ih mogli naučiti odgovara da se radi o određenom dijelu specijalističke obuke. “To je stvar dogovora i mogućnosti, što vi kao država možete pružiti. To će se dogovoriti u okviru programa obučavanja EU-a”.

Umirovljeni general ističe da smo mi mala zemlja i da nam organizacijski nije uopće problem obučiti, ne nekave brigade ili bojne, ali eventualno nekolicinu vojnika određenom dijelu specijalističke obuke. “Recimo mi možemo pružiti obuku iz razminiranja. S obzirom na centre koje imamo, s obzirom na Doking, sredstva i prije svega iskustvo, nama to predstavlja nikakav organizacijski problem, ali problem je politika koja nije dosljedna i ne daje odgovor što treba činiti”, objašnjava Barić.

A postoji li mogućnost da s obzirom na to da se dva politička brda, Banski dvori i Pantovčak ne mogu dogovoriti, da obuku preuzme Antiteroristička jedinica Lučko, kao jedna od najboljih, najspremnijih sigurnosnih jedinica, i kako se često ističe, s najboljim instruktorima u Hrvatskoj, Barić kaže da može.

“Kada je u pitanju obuka mi kao država možemo sudjelovati na način da šaljemo instruktore recimo u Njemačku i da ti timovi, poput topnika, obučavaju ukrajinske vojnike kako raditi na Panzer haubicama, koje mi imamo, a koje Njemačka donira Ukrajini”, objašnjava umirovljeni general.

Na pitanje, zašto, a da se izbjegnu političari i njihova prepirka, obuku ukrajinskih vojnika ne bi preuzele civilne vlasti, odnosno MUP i ATJ Lučko, Barić kaže da je opet u pitanju obrambena politika.

“To je moguće, jer ako uzmemo u obzir da, da se političari svađaju o slanju vojske, to bi se moglo napraviti skroz drugačije. Predsjednik na odluku da civilne vlasti preuzmu obuku, ne mora davati suglasnost”, kaže umirovljeni general. Ipak, naglašava, da se radi o sigurnosnoj i vanjskopolitičkoj i političkoj dosljednosti koju kao država moramo imati.

Dodaje i to da bi bilo jako teško obuku organizirati u Ukrajini jer cijela Ukrajina trpi napade i da je to razlog zbog kojeg se Europa odlučila organizirati obuku u državama članicama.

“Njemačka je spremna preuzeti obuku 7.500 vojnika, Poljska 5.000, Španjolska 2.400, Velika Britanija to već duže vrijeme radi, obučava cijele bojne, pa čak i brigade”, upozorava Barić” i dodaje da mi za takvo nešto nismo organizacijski sposobni.

Ipak naglašava da je u cijeloj ovoj situaciji pitanje samo želimo li nešto ili ne želimo napraviti. Ističe te da smo i ranije znali zažmiriti kad bi naše vojnike slali negdje i naglašava kako je pak sad došlo vrijeme da se ustavno i zakonski sve riješi.

“Došlo je vrijeme da se točno zna tko kakve ovlasti ima”, ističe umirovljeni general i objašnjava: “Obrambeno-sigurnosni sustav koji nije normativno-pravno dobro uređen proizvodi određene devijacije koje se javljaju najčešće onda kad je najpotrebnije da sustav reagira ili da taj sustav stavimo u funkciju”, kaže Barić.

Dodaje kako je najgore to da je svako obrazloženje podložno tome vas svrstava na jednu ili drugu stranu te to što nema volje da se sve nedoumice u pravno-normativnom sustavu riješe u što kraćem roku.

“Mi imamo devijacije u sigurnosnom, vojno-obavještajnom, vojnom sustavu, a to nije dobro za jednu državu”, kaže umirovljeni general i dodaje kako u ovim sustavima ne smije biti prostora za nedoumice. “To su stvari koje moraju funkcionirati na jedan drugi način. Ti sustavi su hijerarhijski postavljeni, normativno pravno uređeni i zna se točno odgovornost i uloga u cjelim tim sustavima. Onda oni daju najbolje rezultate”, rekao je umirovljeni general Slavko Barić za N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare