N1 debata: Imaju li kandidati rješenje za korupciju?

Vijesti 25. ožu 202417:12 1 komentar
N1

Pred nama su najdramatičniji izbori u Hrvatskoj. N1 vam pomaže u izboru sučeljavanjima kandidata političkih opcija po tematskim cjelinama.

Hrvatska je na začelju Europske unije po percipiranoj stopi korupcije. Oporba prstom upire u HDZ i ponavlja da su leglo korupcije u Hrvatskoj zarobljene institucije. Predsjednik Zoran Milanović je pak aktivirao političku bombu i odlučio ući u izbornu utrku zbog imenovanja Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika – čovjeka koji treba voditi najvažniji istražni aparat u zemlji. Andrej Plenković je 2020. tvrdio da HDZ mora biti predvodnik u iskorjenjivanju korupcije i kriminala, a u međuvremenu je niz ministara otišlo iz vlade zbog opterećenosti aferama. Smanjene su ovlasti Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, Hrvatsku je potresalo niz koruptivnih afera, mnoge nisu imale epilog, neke istražuje i EPPO, a sam premijer je krenuo s problematiziranjem nadležnosti.

Tko će se i kako boriti protiv korupcije? Kako ojačati DORH, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, institucije pravobranitelja? Što misle o tzv. Lex AP?

Što je s korupcijom u medijima i je li ulazak u Europsku uniju oslabio nadzorne mehanizme? Kako gledaju na klijentelizam i nepotizam i imaju li konkretna rješenja za taj problem?

U srijedu. 27. ožujka u studiju N1 televizije Nina Kljenak vas vodi kroz debatu posvećenu temi korupcije.

Svoje stavove i planove sučelit će HDZ-ov Nikola Mažar, Dalija Orešković koja predstavlja koaliciju Rijeke pravde, Đuro Capor iz Možemo!, Igor Peternel iz Domovinskog pokreta te Mostov Nikola Grmoja.

Predizbornu debatu na temu KORUPCIJE pratite u srijedu, 27. ožujka u 12 i 15 minuta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare