N1 doznaje: Šeik već razradio pet koraka za kupnju Fortenove

Luka Stanzl/PIXSELL

N1 od izvora bliskih šeiku Saifu Alketbiju doznaje da je šeik već razradio korake u akviziciji udjela Sberbanka u Fortenovi, iako se još ne zna ima li sve potrebne dozvole za to.

Radi se, kako neslužbeno doznajemo od izvora bliskih šeiku, o ukupno pet koraka:

VEZANE VIJESTI

Prvi se tiče procesa KYC, što je standardna verifikacija identiteta klijenta, uobičajena u financijskoj industriji. Kako neslužbeno doznajemo, provodi je registar Kroll, a već je u pripremi.

Drugi je korak prebacivanje vrijednosnica Fortenove s kompanije SBK Art iz Rusije na krajnjeg korisnika u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Treći je korak koji je pred šeikom – sazivanje skupštine Fortenove i nominacija vlastitih predstavnika u Upravni odbor.

Četvrti je aktivno sudjelovanje u svim strateškim odlukama.

Peti korak predstavljaju potencijalne daljnje investicije u kompaniju i aktiviranje dugoročnog plana stvaranja vrijednosti.

Šeikovi izvori tvrde da je dozvole za prvi korak i transakciju već dobio.

Ćuraj: Mi sigurno nismo izdali nikakva odobrenja

U isto vrijeme, 24 sata javlja da je državni tajnik Stjepan Čuraj službeno potvrdio da prije transakcije nisu tražene od njih nužne dozvole. Europska unija je u svojim paketima sankcija propisala da se prodaja ruskog vlasništva može obaviti iznimno do 31. listopada, ali uz dozvolu nadležnih tijela. U Hrvatskoj je to Ministarstvo financija.

“Mi sigurno nismo izdali nikakva odobrenja. Za prethodni pokušaj preuzimanja od strane mirovinskih fondova smo izdali takvo odobrenje i ono se moglo provesti. Po mom tumačenju, ta imovina, odnosno udjeli Sberbanka u Fortenovi, tako i dalje ostaju zamrznuti”, rekao je Čuraj.

Podsjetimo, u srijedu navečer odjeknula je vijest da je 43.4 posto udjela u Fortenova grupi, koje je dosad držao Sberbank, prodano ulagaču iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Saifu Alketbiju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!