Najavljeni novi postupci iz slučaja Žalac, tko se treba zabrinuti?

Vijesti 05. ožu 202318:45 0 komentara
N1, Ilustracija

Hoće li sud potvrditi optužnicu protiv Gabrijele Žalac? Mogli bismo to doznati za dva tjedna kada se sastaje optužno vijeće. No čini se da nije samo Žalac ta koja treba brinuti.

Prvo optužno vijeće za slučaj Žalac održat će se 22. ovog mjeseca. Europski tužitelji očekuju da se optužnica potvrdi. U ekskluzivnom intervju za današnji TNT europska tužiteljica Tamara Laptoš potvrdila je da su iz tog predmeta pokrenute nove istrage.

“Moguće je, nisam rekla da nisu pokrenuti neki slučajevi iz predmeta Žalac. Neki da, ali o njima vam ne mogu govoriti u toj fazi postupka”, rekla je europska tužiteljica Tamara Laptoš.

Ured europskog javnog tužitelja očito je u komunikaciji Gabrijele Žalac našao nove sporne materijale.

Odvjetnik Fran Olujić kaže da nas ništa više u Hrvatskoj ne može začuditi. “S obzirom i da USKOK vodi istrage i uhićuje hrvatske ministre, ne bi me čudilo da bude uhićenja i po nalogu EPPO-a”.

Anto Nobilo kaže kako se trebaju brinuti oni koji su bili u kontaktu s Gabrijelom Žalac.

“Oni koji su bili u kontaktu sa Žalac ili ljudima koji su bili s njom u kontaku i čiji su mobiteli oduzeti, ti ljudi znaju što su govorili i kakve su poruke pisali, tako da oni trebaju razmisliti. Ali najvjerojatnije se radi o krugu državnih dužnosnika”, rekao je Anto Nobilo.

U slučaju Žalac, tvrdi europska tužiteljica, ispitane su sve osobe za koje je postojala osnova da ih se ispita. Onaj koji, čini se, ne mora brinuti je AP.

“Dakle, u kaznenom postupku ne možete ispitivati neke osobe zato što bi to bilo interesantno da ih se ispita. Mora se vidjeti ima li kakve veze i je li to potrebno za određeni kazneni postupak”, rekla je u Laptoš i dodala da je AP osoba za koju su vjerojatno procijenili da je nije potrebno ispitati.

“Ne možete ići na premijera bez jakih dokaza”

No za premijera Andreja Plenkovića je već i politički štetno da ga se spominje u komunikaciji koja kasnije postaje dokaz u nekom kaznenom postupku.

“To je na neki način prirodna pojava da se uvijek netko poziva na nekog autoriteta kako bi ojačao svoju poziciju, to ne mora ništa značiti. Ne možete ići na premijera bez jakih dokaza. Ovdje spominjanje AP-a može i ne mora biti biti kompromitantno za premijera”, kaže Nobilo.

Slučajevi hrvatskih ministara i državnih tajnika pokazali su da vas mobilne poruke mogu koštati slobode. Teoretski je moguće i da se poruke koje su dobivene u jednom kaznenom postupku koji vodi USKOK naknadno koriste u nekom novom postupku iz nadležnosti EPPO-a.

“To je nešto s čim se mi branitelji u kaznenom postupku ne slažemo jer tvrdimo da se tako dobiveni materijali i poruke ne mogu koristiti. Međutim i Vrhovni sud i Visoki kazneni sud zauzeli su stav da se mogu koristiti poruke iz drugog predmeta ukoliko su dobivene na zakonit način”, rekao je Olujić.

Pojednostavljeno, moguće je i da se iz mobitela Josipe Rimac nađu materijali koji bi potencijalno mogli biti zanimljivi EPPO-u. Političare ipak više brinu medijske presude i prije suđenja.

“Ali stvorila se… kako vi znate da je Žalac baš kriva? To je pitanje postupak kako će tek taj postupak završiti. Ali stvorio se dojam u javnosti ona je kriva, ona je već sad kriva brije predude, prije postupka. Vi nigdje u javnom prostoru niste imali prilike čuti šta ona ima reći za sebe”, rekao je Dražen Bošnjaković, bivši ministar pravosuđa.

No, Gabrijela Žalac, za razliku od Josipe Rimac, otkako je uhićena, ne istupa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!