Glasovac: “SDP će podmiriti trošak za postavljanje plakata u Sisku”

Vijesti 25. sij 202111:38 > 13:34 1 komentar
N1

Potpredsjednica SDP-a Sabina Glasovac istaknula je gostujuću u N1 Studiju uživo kako je važno da postupak obnove nakon potresa bude transparentan te da se europska sredstva, kao i donirana, ne zloupotrebljavaju, s obzirom na to da loša iskustva već imamo.

Kaže kako je Europska unija pokazala solidarnost i pomogla s direktnim stavljanjem na raspolaganje sredstava iz Fonda solidarnosti, no mi često zaboravljamo da je rok za korištenje tih sredstava ograničen i kratak, što Glasovac ističe kao potencijalan problem. 

VEZANE VIJESTI

“Imamo mogućnost koristiti ih, osim Zagreba, i za obnovu Sisačko-moslavačke županije, a koliko mi je poznato, rok je 18 mjeseci. RH od potresa u Zagrebu je tek sad u poziciji da raspisuje javne natječaje za korištenje tih sredstava. Moramo paziti da nam se ne bi dogodilo da i ono što imamo na raspolaganju ne znamo kako iskoristiti zbog svoje neorganiziranosti ili nesposobnosti”, rekla je.

Plakati u Sisku

Kristina Ikić Baniček, gradonačelnica Siska i članica predsjedništva SDP-a, u gradu je postavila desetak jumbo plakata kojima je poslala poruku da Siščani neće morati sufinancirati obnovu.

Glasovac kaže kako ona to ne bi napravila, ali jasno joj je da je posegnula za ovom mjerom, gdje su Siščani pobijedili loše namjere ove vlade. A kako ova priča ne bi služila da daljnju politizaciju, SDP će podmiriti trošak za postavljanje plakata, tako da to Siščane neće koštati niti jedne kune, dodaje.

Poslijeratna obnova

Osvrnula se na komentar kako je bačena ljaga na poslijeratnu obnovu.

“Ako nemate što skrivati, ne vidim razloga da se o tome ne provede rasprava. Ako je i jedna kuća obnavljana na način da je bilo fuša, da se svjesno gradilo kuće za koje se znalo da neće odoljeti nepogodama, svjesno se dovelo u opasnost obitelji koje su danas mogle imati krov nad glavom, ali mi to nećemo nikad znati bez istražnog povjerenstva.

Da je i jedna, i da je do ovoga došlo što se možda kralo na materijalu, netko za to mora odgovarati”, govori Glasovac.

Zabrana ustaških simbola

Inicijativa židovske općine, da se zakonom zabrane ustaški simboli, ide u dobrom smjeru, ističe potpredsjednica SDP-a, “hrvatska država mora se jasno odrediti i u praksi, ne samo Ustavom i zakonima, protiv bilo kakvih veličanju totalitarnih i ustaških režima.

Što prije stavimo točku na to, moći ćemo se okrenuti sadašnjosti i budućnosti. Moramo biti svjesni da bez podrške HDZ-a taj zakon neće proći”, kaže potpredsjednica SDP-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare