Nobilo o obuci Ukrajinaca u Hrvatskoj: Nema dileme, Sabor ne može odlučivati!

Vijesti 24. stu 202209:44 > 09:495 komentara
Izvor: N1

Odvjetnik Ante Nobilo u Novom danu govorio je o prijedlogu Vlade o pomoći Hrvatske vojske Ukrajini, koji će Vlada danas uputiti u Sabor.

“Mislim da nema dileme, Sabor ne može odlučivati. Ovaj prijedlog je protuustavan. Ako Sabor ovo prihvati, svjesno će kršiti zakon zbog nekih političkih interesa u smislu da se vidi koliko utjecaja ima predsjednik u Saboru, a koliko premijer”, kazao je Nobilo.

Napominje da kod pitanja obuke vojnika, bez obzira idu li naši vojnici u inozemstvo ili strani dolaze, mora biti nekoliko uvjeta.

“A to je da se radi o savezničkoj vojsci, da smo o nekoj međunarodnoj organizaciji te da Vlada donese odluku uz prethodnu suglasnost predsjednika RH”, naveo je Nobilo.

Ističe da bi trebalo zaštititi Ustav i ne dozvoliti da ga Sabor svjesno krši.

“Predsjednik Milanović i nije smio dati suglasnost jer Ukrajina nema pravno status savezničke vojske, nije u NATO-u. Ne ispunjava prvi uvjet”, pojašnjava odvjetnik Nobilo Milanovićevu odbijenicu Banožiću ovoga tjedna.

Dodao je da je trenutno najvažnije da se Sabor ne dovede u situaciju da svjesno krši Ustav.

“Jer onda više nema nikakvih zapreka, onda je apsolutna politička volja iznad svega i onda curimo prema diktaturi”, ocijenio je.

Na ovom demokracija prolazi ili pada

Nobilo tumači da se članci na koje se poziva Vlada odnose na kontekst u kojem je ugrožen suverenitet i cjelovitost Hrvatske, što u ovom trenutku nije slučaj. Iz tog razloga smatra da bi Sabor to trebao odbiti.

“Ne treba odlučivati jesmo li za dolazak Ukrajinaca ili ne, nego jesmo li za kršenje Ustava ili ne. Na ovom demokracija prolazi ili pada”, poručuje Nobilo.

Na pitanje koja je moguća daljnja pravna procedura, Nobilo je odgovorio da je jedna od mogućnosti da će netko zatražiti ocjenu ustavnosti te bi u tom slučaju Ustavni sud morao odlučivati.

“Ali mislim da ovdje nema dileme. Ovo je previše jasno”, zaključio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar