Obrat u Osijeku: Zvonka Bedea sud pušta da se u istrazi golemog požara brani sa slobode

Vijesti 02. velj 202412:46 0 komentara
Davor Javorovic/PIXSELL

Sudac istrage Županijskog suda u Osijeku ukinuo je istražni zatvor Zvonku Bedeu donedavnom čelnom čovjeku Drave International, osječke tvrtke u kojoj je lani u listopadu buknuo golemi požar. Zbog toga državno odvjetništvo vodi istragu protiv njega i još troje osumnjičenih.

Nakon što smo jučer javili da je izvanraspravno vijeće ukinulo opasnost od utjecaja na svjedoke kao razlog za istražni zatvor, danas je sudac istrage zaključio kako više nema ni opasnosti da bi Bede mogao ponoviti kazneno djelo kakvo mu je stavljeno na teret. Naime, dao je ostavku na sve funkcije u Dravi Internatinal, te stoga više ne može utjecati na donošenje odluka u toj tvrtki.

Državno odvjetništvo promijenilo stav

Zanimljivo je da se državno odvjetništvo u četvrtak najprije suglasilo s ukidanjem istražnog zatvora Bedeu, smatrajući kako doista više nema opasnosti da ponovi kazneni djelo, danas su ipak sudu poslali drugačije očitovanje. Tvrdili su da Bede još uvijek ima utjecaj u Dravi International preko prokuristice koja je postavljena u njegovom mandatu.

No, sudac istrage odbio je argumente tužiteljstva, te prihvatio zahtjev Bedeovih odvjetnika Mate Matića i Dubravke Krklec, za puštanjem osumnjičenog bivšeg šefa Drave International na slobodu u nastavku istrage. Istraga se vodi zbog sumnje u  ugrožavanje okoliša otpadom te teško kazneno djelo protiv okoliša.

Evo što je odlučio Županijski sud u Osijeku

U rješenju kojim se ukida istražni zatvor sudac je naveo da Bede više ne može utjecati na vođenje Drave International. Osim toga, sudac je, ukidajući istražni zatvor Bedeu, naveo da je Drava International do sada postupala sukladno ukazanim nepravilnostima od strane inspekcije. Uzevši to u obzir, uz činjenicu da ja Bede osoba narušenog zdravlja, stara preko 70 godina, zaključeno je nastavak istrage može pratiti sa slobode.

Doduše državno odvjetništvo može na ovu odluku suca istrage uložiti žalbu.

Osim Bedeu istražni zatvor ukinut je Zoranu Zatku, zaposleniku Drave International koji je također obuhvaćen ovom istragom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!