Obuljen Koržinek: Zakon o medijima se mora donijeti, uskoro se formira radna skupina

Vijesti 11. ruj 202409:44 0 komentara
Nina Obuljen Koržinek
Patrik Macek/PIXSELL

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek najavila je u srijedu kako će se vrlo brzo pristupiti formiranju radne skupine za izradu novog zakona o medijima, te kako se razmišlja da se u jedan zakon uključi taj i zakon o elektroničkim medijima.

“Vrlo brzo ćemo pristupit formiranju neke radne skupine, materijala je puno, vjerujem da ćemo postići konsenzus oko toga zakona“, rekla je ministrica na Hrvatskom radiju.

Kazala je kako je postojeći Zakon o medijima dosta zastario, potječe iz 2003. te ne prepoznaje neke suvremene pojave u medijima.

Podsjetila je kako je krajem prošlog mandata bio pripremljen „određeni“ materijal za raspravu, no kako se zastalo zbog parlamentarnih izbora. Taj zakon se mora donijeti, kazala je ministrica i najavila da će se on raditi na tragu medijske strategije, odnosno Programa razvoja kulture i medija, te da će se vrlo brzo pristupit formiranju radne skupine za njegovu izradu.

Otkrila je i kako se razmišlja da se u jedan zakon uključi i zakon o medijima i o elektroničkim medijima te da se nadležnost regulatora prošiti i na tiskane medije, a što sada nije slučaj.

Ocijenila je i kako su mjere, obuhvaćene sedmim Vladinim paketom pomoći građanima, u ovom trenutku dovoljne, te kako je „svima bilo jasno da moramo polako izlaziti iz režima intervencionizma“.

Podsjetila je da su te mjere uvedene zbog velikih skokova u cijenama energenata, te istaknula da situacija više nije takva, da su se cijene stabilizirale. „Ako bi došlo do sličnih šokova, sigurno da ćemo intervenirati, pokazali smo da znamo i da možemo“, izjavila je Obuljen Koržinek.

Za situaciju u vladajućoj koaliciji, nakon raskola u partnerskom DP-u, kazala je da je „dobra“, da partneri nastavljaju surađivati kao i do sada.

“Ništa tu nije u pitanju, interes nam je stabilno raditi, voditi stabilnu Vladu kako bi mogli nastaviti odgovorno upravljati državom“, naglasila je ministrica.

Upitana hoće li u koaliciji biti mjesta za Marija Radića, koji je napustio DP, odgovorila je da se “o tome ne razgovara na takav način“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!