Odvjetnik o slučaju AP: Može ga se pozvati kao svjedoka, za drugo smo zakasnili

Vijesti 01. velj 202310:31 2 komentara
N1

Afera Softver i spominjanje inicijala "AP" još se nisu ohladili, a već stižu nove sporne korespodencije najbližih premijerovih suradnika. Oni komuniciraju s tadašnjim direktorom Hrvatskih šuma Krunoslavom Jakupčićem i prema tvrdnjama Nacionala, sređuju zapošljavanja i poslove za različite tvrtke. Odvjetnik Veljko Miljević objasnio je u Novom danu kako se u sličnim slučajevima vode istrage.

Miljević kaže da je sve vrlo jednostavno: Prikupljaju se dokazi o tome je li počinjeno djelo u koje se sumnja. “Ide se u izvide, prikupljaju se klasičnim zakonskim dokaznim sredstvima podaci. Tad se  vidi da će koristeći zakonska ovlaštenja stvari biti teško istjerane na čistac i da će se teško utvrditi činjenice. Tad se Zakonom o kaznenom postupku regulira posebne dokazne radnje. Zašto su posebne? Jer je to ultima racio tijela koja vode kazneni postupak”, govori Miljević.

Nalog, objašnjava, mora donijeti sudac istrage na zahtjev DORH-a, i to samo za djela navedena u katalogu ZKP-a.

“Pretpostavka je da se radi o težim kaznenim djelima. Čuo sam da govore da je to privatna korespondencija. Pa nije, kad postoji sumnja da radiš nešto nezakonito, a obnašaš visoke državne dužnosti”, kaže odvjetnik.

“Imamo situaciju da je pala sumnja na vas da sudjelujete u nečemu nezakonitom. DORH zahtjeva, sudac istrage odobri nalogom koje mjere će se primijeniti, jeste li vi tu ili niste. Mjere se u pravilu određuju na tri mjeseca pa još tri pa još tri… U ta tri mjeseca se može ustanoviti sve, oni vas prate, snimaju… Ali nakon 13 dana vi zovete mene, oni vide da smo nas dva ne samo prijatelji nego i da sudjelujemo u nečemu što ispunava uvjete kaznenog djela. Onog časa, ali to se ne želi precizno reći, policija mora pisati dnevna izvješća”, rekao je.

“Tog časa se taj razgovor mora izdvojti i taj razgovor koji ima elemente sumnje, ne za vas, nego za mene, oni su dužni izdvojiti taj razgovor i uputiti ga DORH-u. Državni odvjetnik mora na temelju tog razgovora odlučiti hoće li se mjere proširiti i protiv mene… Mi nikad nećemo saznati jesu li policjajci koji su provodili nalog suca i provodili mjere izdvojili i uputili to u DORH i nećemo saznati je li tamo netko odlučio da neće dalje širiti istragu”.

“Oni već znaju da je propuštena prilika da im se bilo što dokaže i da ih bilo što obuhvati”, kaže Miljević dodajući da je osoba koja je dala izjavu pravne struke te da vjerojatno zna nešto o postupku.

“Ove se mjere poduzimaju u krajnjoj mjeri, ali bez njih se ne može”, kaže odvjetnik dodajući da su to dopuštene mjere koje smo usvojili i američkog sustava i od talijanske borbe protiv mafije.

“Ovi se više ne moraju bojati”, kaže Miljević objašnjavajući da bi, kad bi netko htio jako temeljito provoditi zakon, pitao zašto se nije krenulo u izvide kad su se pojavili ti dokazi. Policija uglavnom savjesno obavlja svoj posao, kaže on.

“Može se Ured europskog tužitelja derati kao jarac…”

“Može se Ured europskog tužitelja derati kao jarac, oni su naslijedili predmet u stanju u kojemu većina građana zna što se zbivalo u predmetu. EPPO ne može izmišljati dokaznu građu, može se pozivati na ono što je zatekao. Vi možete provesti samo ono što je zatekao, zato je ova sigurnost u izjavi premijera, a on je inače vrlo siguran u svemu što izjavljuje i radi… Može ga se pozvati kao svjedoka, za drugo smo zakasnili”, uvjeren je Miljević.

Na pitanje kad premijer može biti pozvan kao svjedok, odvjetnik kaže: “Postoje dvije stranke u postupku, tužitelj i okrivljenik. Tužitelj će napisati što ima, u odgovoru na optužnicu oni kojih se to tiče će reći da predlažu za svjedoka AP-a jer je sve znao. Na optužnom vijeću se o tome odlučuje…”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare