Ova zanimljiva karta donosi najčešća imena u Hrvatskoj

Lifestyle 18. velj 202308:03 2 komentara
Screenshot / Mireo

Zagrebačka tvrtka Mireo osmislila je kartu koja prikazuje najčešća imena u Hrvatskoj u proteklih nekoliko desetljeća.

Zanimljivo je vidjeti kako se mijenjala popularnost nekih imena.

Među našim najstarijim sugrađankama, onima u sedamdesetim godinama života i starijima tako ima najviše žena s imenom Marija i muškaraca s imenom Ivan. Popularna su bila i imena Ante i Stjepan.

Među populacijom koja je sada u šezdesetima, prema ovoj karti, i dalje je najviše Marija, ali popularna su bila i imena Marica, Mirjana i Vesna. Muškoj djeci najčešće su se davala imena Željko, Ivica, Ivan, a u nekih dijelovima zemlje popularna su bila i imena Ivan, Josip, Dami, Milan i Ante.

Desetljeće kasnije, Ivica je i dalje najpopularnije muško ime u većem dijelu zemlje, ali u nekim krajevima najčešće je ime Mario, a dosta dječaka dobilo je i ime Igor, Tomislav, Željko ili Damir. Djevojčicama se davalo imena Ivana, Marija Sandra, Ana, a u nekim krajevima najviše je bilo Sanja, Mirjana ili Snježana.

Među ženama koje su sada u četrdesetim godinama života, uvjerljivo je najviše Ivana, u cijeloj zemlji. Isto ime bilo je najpopularnije i u muškoj varijanti pa tako u najvećem dijelu Hrvatske, u toj dobnoj skupini sada živi najviše muškaraca imena Ivan. U sjevernom dijelu zemlje ima i onih koji nose ime Mario, Marko ili Nikola.

Među onima koji su desetljeće mlađi, situacija nije bitno drugačija. Ivana i Ivan i dalje su najpopularnija imena. Među ženskom populacijom, u nekim krajevima najčešće ime bilo je Ana, a u jednom dijelu zemlje i Lucija. Što se tiče muških imena, u sjevernom dijelu zemlje popularna su imena Matija i Marko.

Luka i Lucija najpopularnija su imena kod skupine koja je stara između 10 i 20 godina.

Kartu možete vidjeti OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare