Ovim je zastupnicima Sabor ukinuo imunitet na traženje DORH-a i USKOK-a

Vijesti 04. sij 202306:56 0 komentara
N1

Kao i svake godine, na njenom samom kraju, Sabor objavi nekoliko statistika kako bi se građani bolje upoznali s radom zastupnika. Mi smo saznali koliko je njih izgubilo imunitet zbog osnovanje sumnje za počinjenje kaznenog djela.

Sabor je prošle godine objavio da su u protekla tri mjeseca, koliko je jesenas zasjedao Hrvatski sabor, dva njegova odbora: za međuparlamentarnu suradnju i za predstavke i pritužbe, nisu održala ni jednu sjednicu, a samo jednu održao je Odbor za turizam.

Također, doznali smo da se nešto više od 1500 građana javilo u proteklih godinu dana saborskoj Službi za građane. Neki konkretnim upitom, neki komentarima, a bilo je i pritužbi. Saznali smo i da su zastupnici u prošloj godini, bez plaća, potrošili 8,3 milijuna kuna – pokazuje to pregled troškova od 1. siječnja do 28. prosinca 2022. koji je Hrvatski sabor objavio na internetskim stranicama.

Naravno saznali smo i da su zastupnici ove godine u sabornici proveli 122 dana i raspravili 391 točku, a prema nepotpunim podacima za riječ su se javili gotovo 18 tisuća puta.

Čak 1. 925 puta izrečene su im opomene, oduzete riječi, udaljeni su sa sjednice. To je popriličan broj ima li se u vidu da im je unatrag dvije i pol godine, od konstituiranja, sveukupno izrečeno 3. 500 stegovnih mjera.

Saborsku godinu obilježile su rasprave o osudi ruske agresije na Ukrajinu, obuku ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj, zatim rasprava o proračunu, ustavnim promjenama te obnovi.

Skidanje imuniteta na traženje DORH-a i USKOK-a

No, osim toga, ovaj, 10. saziv Sabora obilježilo je i skidanje imuniteta saborskim zastupnicima, najčešće na traženje DORH-a i USKOK-a zbog davanja i primanja mita, krivotvorenja isprava, kaznenog djela protiv gospodarstva… Podsjetimo, odluku o ukidanju imuniteta donosi Hrvatski sabor na prijedlog Mandatno-imunitetnog povjerenstva.

Tako je imunitet skinut HDZ-ovcu Draženu Barišiću po zahtjevu DORH-a i USKOK-a zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo trgovanja utjecajem iz članka 295. stavka 1. Kaznenog zakona (dalje u tekstu: KZ) i kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti iz članka 291. stavka 1. u vezi članka 34. stavka 1. KZ. Također Sabor je sredinom rujna 2022. godine dao odobrenje za lišavanje slobode i određivanje istražnog zatvora.

Imunitet je skinut i Vinku Grgiću zastupniku SDP-a, također zbog pokretanja postupka po zahtjevu DORH-a i USKOK-a zbog postojanja osnovanje sumnje da je počinio kazneno djelo primanja mita iz članka 293. stavka 1. KZ. Također protiv Grgića je Mandatno-imunitetno povjerenstvo dalo odobrenje za pokretanje kaznenog postupka po zahtjevu Europskog javnog tužitelja zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo primanja mita iz članka 293. stavka 1. KZ i zlouporabe položaja i ovlasti iz članka 291. stavka 2. KZ, počinjenih na štetu Europskim strukturnim i investicijskim fondovima.

Sabor je ukinuo imunitet i HDZ-ovcu Darku Puljašiću zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo krivotvorenja poslovne isprave iz članka 279. stavka 1. KZ i kazneno djelo protiv gospodarstva, subvencijske prijevare iz članka 258. stavka 3. u vezi članka 258. stavka 1. KZ, povodom optužnice Županijskog državnog odvjetništva u Slavonskom brodu.

Još jednom SDP-ovcu, Stjepanu Kovaču, skinut je imunitet za pokretanje kaznenog postupka protiv STJEPANA KOVAČA, po zahtjevu DRRH-a, USKOK-a, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo trgovanja utjecajem iz članka 295. stavka 1. KZ., ali i dano je odobrenje za za lišenje slobode i određivanje istražnog zatvora.

Imunitet je skinut i jednom SDSS-ovcu, bivšem potpredsjedniku Vlade Borisu Miloševiću, koji se u Sabor morao vratiti nakon što su DORH i USKOK protiv njega poveli kazneni postupak zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti iz članka 291. stavka 1. i 2. u vezi članka 37. KZ. Na traženje DORH-a i USKOK-a, a iz gore navedenog razloga, imunitet mu je ukinut na 11 sjednici održanoj u srpnju 2022. godine.

Osim Miloševića koji je bio potpredsjednik Vlade, Kovač, Grgić, Puljašić i Barišić, osim što su bili zastupnici, obnašali su i dužnost čelnika jedinica lokalne samouprave.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram. 

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!