Paladina: Iznos je veći od milijun kuna pa nije imao tko odlučiti o 333 milijuna

Vijesti 14. srp 202210:17 0 komentara
N1

N1 prati slučaj državnog propusta nakon povlačenja Petrokemije s burze: CERP, slijednik Fonda za privatizaciju, nije poslao svog predstavnika na sjednicu Skupštine Petrokemije i nije tamo zatražio pravičnu naknadu za delistiranje u iznosu od 333 milijuna kuna, a tri mjeseca kasnije te dionice nitko ne želi kupiti.

Pitali smo ministra Ivana Paladinu hoće li sankcionirati odgovorne za ovaj propust, no iz odgovora koji smo dobili jasno je da ministar Paladina ne vidi ništa sporno u ovakvom raspletu koji smatra isključivo posljedicom uhićenja Darka Horvata.

Odgovor donosimo u cijelosti:

VEZANE VIJESTI

“S obzirom da se radi o situaciji koja se desila prije mog mandata, zatraženo je očitovanje ravnatelja CERP-a sa dostavom svih relevantnih informacija.

Iz dobivenih informacija proizlazi kako je člankom 11. stavkom 1. Poslovnika o radu Upravnog vijeća CERP-a propisano da predsjednik Upravnog vijeća predsjedava sjednicama Upravnog vijeća, dok je stavkom 2. navedenog članka utvrđeno da u slučaju spriječenosti predsjednika Upravnog vijeća sjednicama predsjedava član Upravnog vijeća kojeg predsjednik Upravnog vijeća odredi kao svog zamjenika. Uzimajući u obzir da je bivši predsjednik Upravnog Vijeća g. Darko Horvat neposredno prije održavanja sjednice Upravnog vijeća zakazane za 21. veljače 2022., na kojoj je trebala biti donijeta o Odluka o načinu glasovanja o povlačenju vrijednosnih papira – dionica društva Petrokemija d.d. s uvrštenja na uređenom tržištu (službenom tržištu Zagrebačke burze d.d.), bio priveden u istražni zatvor, nisu bili ispunjeni uvjeti da imenovani odredi člana Upravnog vijeća koji bi predsjedao navedenom sjednicom te stoga sjednica nije održana.

Uzimajući u obzir da se potencijalno radilo o donošenju Odluke o raspolaganju dionicama u vrijednosti većoj od milijun kuna, donošenje navedene Odluke bilo je u nadležnosti Upravnog vijeća, slijedom čega navedena Odluka nije donesena te se slijedom navedenog nisu ispunile pretpostavke za pristupanje i glasovanje CERP-a na Skupštini Petrokemije.

Uzevši u obzir sve okolnosti, u tom trenutku nije bilo mogućnosti za bilo kakvo drugačije postupanje.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!