Plenković i suci se dogovorili, evo koliko će im još rasti plaće

X / Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je da izmjene Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika idu u javno savjetovanje te da se nastavlja ulagati u njihov materijalni status i bolje uvjete rada.

“Predstavnicima pravosudnih dužnosnika najavili smo upućivanje u javno savjetovanje izmjena Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika. Nastavljamo ulagati u poboljšanja materijalnog statusa sudaca i državnih odvjetnika te kvalitetnije uvjete rada u pravosuđu”, objavio je Plenković na platformi X.

Neslužbeno doznajemo da su predstavnici udrug sudaca dogovorili oko 300 eura povišice na plaće sudaca. Time bi, saznajemo, trebao biti riješen prvi uvjet kojeg su suci istaknuli kada su kretali bijeli štrajk da šlaća prvostupanjskog općinskog suca bude viša od plaće savjetnika na Vrhovnom sudu RH.

“Ostvaren je dijalog što nam je bilo važno, te smo dobili povšice od 11-14 posto ukupno”, tumače izvori iz sudačkih redova.

Suci smatraju da ovih 300 eura zapravo predstavlja indeksaciju, odnosno usklađenje plaća s inflacijom za ovu godinu, dok iduće godine očekuju cjeloviti Zakon o plaćama sudaca kao i određena materijalna prava što ih kao dužnosnici trenutno nemaju.

“Došlo je do korekcije osnovice i nekih koeficijenata. Ostala pitanja slijede u konačnom zakonu nakon izbora”, rekao nam je Damir Kontrec, predsjednik Udruge hrvatskih sudaca.

Upravni odbori udruga sudaca i državnih odvjetnika 1. veljače odlučili su o prekidu “bijelog štrajka”, odnosno mjera upozorenja na sudovima, a pregovori s vladom su se nastavili.

Udruga hrvatskih sudaca i Udruga hrvatskih državnoodvjetničkih dužnosnika (UHDD) su tijekom tzv. mjera upozorenja od 22. siječnja do petka 2. veljače bile odgodile sve radnje u prvostupanjskim i drugostupanjskim sudskim postupcima, osim u hitnim predmetima u kojima bi mogla nastupiti nenadoknadiva šteta.

“Smatramo da smo kroz ove mjere upozorenja uspjeli javnosti ukazati na sve probleme na koje se mi kao sudbena vlast susrećemo, a posebice da naša plaća posljednjih 25 godina ne prati gospodarska kretanja”, istaknula je tada glasnogovornica UHS-a Ivana Bilušić.

Odluka je uslijedila nakon što su predstavnici udruga, na odvojenim sastancima, razgovarali s ministrom pravosuđa i uprave Ivanom Malenicom.

Bilušić je tada kazala da su s ministarstvom imali “ozbiljne razgovore” o dinamici i pitanjima sadržaja budućeg cjelovitog Zakona o plaći i materijalnim pravima pravosudnih dužnosnika.

Suci i državni odvjetnici traže donošenje Zakona o plaći i materijalnim pravima pravosudnih dužnosnika, koje im je vlada obećala donijeti do kraja 2023., a kojim bi se u potpunosti uredile plaće i druga materijalna prava pravosudnih dužnosnika, sukladno postignutim standardima u državama članicama Europske unije. Među ostalim, traže i uvođenje indeksacije za koju je premijer Andrej Plenković kazao da neće biti u ovom mandatu vlade.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare