Malenica potvrdio sastanak sa sucima u štrajku, poznato i kada bi se trebao dogoditi

Vijesti 29. sij 202412:05 2 komentara
Davor Puklavec/PIXSELL

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica svečano je u Splitu otvorio obnovljenu zgradu Općinskog suda, a komentirao je i sastanak sa sucima u štrajku.

Malenica je kontaktirao predsjednika Udruge hrvatskih sudaca (UHS) Damira Kontreca i pozvao ga na sastanak, potvrdila je za N1 sutkinja Ivana Bilušić glasnogovornica UHS-a.

“Na sastanak ćemo se odazvati, samo još mora biti precizirano vrijeme, ali se očekuje u srijedu ili četvrtak”, kazala nam je sutkinja Bilušić.

Ovo bi trebalo označiti i početak nove runde pregovora sudaca s Vladom oko sudačkih plaća. Suci traže da se u zakon kojim se reguliraju njihove plaće uvede tzv. indeksacija, odnosno da se usklade osnovice plaća sudaca s prosječnom bruto plaćom isplaćenom zaposlenima u pravnim osobama u RH u prethodnoj godini, prema izračunu DZS, te sustav platnih razreda.

Malenica je prilikom otvaranja obnovljene zgrade naveo da su i uvjeti i infrastruktura bitna za rad sudova te obećao i trgove pravde u Velikoj Gorici, Rijeci i zagrebu, a to bi trebalo koštati oko 400 milijuna eura. Najavio je i ulaganje u zatvorsku zgradu u Splitu.

O nepovjerenju građana u pravosuđe kaže da ga to žalosti. “Mi poduzimamo brojne aktivnosti i izmjene zakona da se ubrzaju sudski postupci. neprihvatljivo je da oni traju 3, 4, 5 ili 20 godina. Spora pravda nije pravda i svi dionici u pravosuđu trebamo raditi na tome”, rekao je.

Najavio je da će sve sudske presuda biti na raspolaganju građanima online.

Što se štrajka tiče kaže da će najkasnije u četvrtak biti razgovor sa sucima i da su otvoreni za razgovor. “Mi smo prošle godine povećali znatno plaće sucima, pogotovo sucima prvog stupnja. Svi zajedno trebamo raditi da se ubrzaju sudski postoci, to s naše strane znači bolje uvjete rada, a s druge strane da svi rade na postupcima da oni budu brži i da presuda budu brže. sinergija tu mora postojati”, naveo je Malenica.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare