Policija na Jakuševcu, objavljeni podaci o kvaliteti zraka u Zagrebu

Vijesti 05. pro 202308:47 > 09:15
Nataša Vidaković / N1

Trojica radnika ozlijeđena su u novom odronu smeća na zagrebačkom odlagalištu otpada Jakuševec u ponedjeljak. Nažalost, jedan radnik je zadobio teže ozljede. Drugi je to odron u manje od mjesec dana, prvi se dogodio 11. studenog. Smrad se proširio čitavim gradom.

Nakon što je u ponedjeljak na izvanrednoj press konferenciji gradonačelnik Tomislav Tomašević zamolio pomoć Vlade za zatvaranje Jakuševca i gradnju novog odlagališta u Resniku, u večernjim su se satima okupili mještani u DVD-u Jakuševec, nezadovoljni situacijom i poslali poruku da su spremni blokirati prometnice traktorima, poput seljaka.

Tomašević je naknadno objavio rezultate mjerenja kvalitete zraka. “Mjerenja su pokazala da su plinovi koji uzrokuju neugodan miris, primarno sumporovodik, amonijak i merkaptani, prisutni ispod graničnih vrijednosti. To znači da je miris koji građani osjećaju neugodan, no ne i opasan za zdravlje”, napisao je na društvenim mrežama.

Pljušte kritike, gradska oporba traži ostavku zagrebačkog gradonačelnika, Vlada pere ruke od pitanja gospodarenja otpadom, a Tomašević poziva na sastanak oko rješenja problema i poručuje da je krajnje vrijeme da se ovo riješi, ali grad ne može sam.

Nastavljen odvoz smeća

Od predsjednika Novog sindikata Marija Ivekovića naša Nataša Vidaković, koja cijeli dan prati situaciju na terenu, jutros doznaje da je dovoz smeća počeo. On time, međutim, nije zadovoljan.

“Dovoz smeća je počeo, radnicima je naložen dovoz na mjesto prethodnog odrona što osobno smatram rizičnim i nerazumim, ali od ove gradske uprave drugačije odluke ne očekujem. Radnici se boje za sigurnost i da ne izgube posao”, rekao je.

Policija je trakom ogradila pristup dijelu uz odlagalište, i to ne samo za vozila kao jučer, nego i za pješake.

N1

Prema informacijama koje je u ponedjeljak objavio Državni inspektorat, čiji operativci pokušavaju doznati tko je odgovoran ne za jednu, već dvije situacije urušavanja smeća na Jakuševcu, u odronu od 11. studenoga u inspekcijskom nadzoru nisu utvrđeni propusti u provođenju i primjeni odredbi Zakona o zaštiti na radu, kao ni u izgradnji radne plohe za odlaganje otpada. Što se tiče uzorkovanje otpada, inspekcijski je postupak u tijeku. Objavljene su i upute gdje se smije odlagati otpad.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.