Politički analitičar otkrio zašto je Plenković morao prihvatiti Turudića za šefa DORH-a

Vijesti 15. velj 202417:43 2 komentara

Davor Gjenero, politički analitičar, bio je gost Newsrooma kod našeg Ilije Jandrića s kojim je komentirao političke aktualnosti.

Davor Gjenero odgovorio je na pitanje je li već počela predizborna kampanja. “U predizbornoj kampanji smo odavno. Imali smo aktera na političkoj sceni koji je govorio da predizborna kampanja počinje dan nakon parlamentarnih izbora, ali sada je bez sumnje počela ozbiljna predizborna kampanja, barem s početkom ove godine. Ova godina je godina u kojoj imamo parlamentarne izbore, izbore za Europski parlament i predsjedničke izbore tako da će biti ozbiljno kontaminirana političkim sukobima”, rekao je.

N1

“Kada promatrate kako funkcionira parlament vidite da je on pod ozbiljnom težinom predizborne atmosfere. Očito je da taj pritisak što skorijih izbora raste iako je zadnji termin za parlamentarne izbore sredina rujna, pritisak je takav da je malo vjerojatno da će Sabor biti raspušten po sili Ustava. Samo smo jednom imali takve izbore”, dodao je analitičar.

Gjenero je ocijenio i imenovanje Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika te objasnio može li to naštetiti premijeru Andreju Plenkoviću i HDZ-u.

“Moramo razlikovati poziciju stranke i osobnu poziciju Andreja Plenkovića. Ne iznenađuje me da je Turudić HDZ-ov kandidat za glavnog državnog odvjetnika, ali je iznenađenje da je izabran od strane Plenkovićevog HDZ-a. Turudić je u vrijeme kada je Tomislav Karamarko vodio HDZ slovio kao najjači kandidat za ministra pravosuđa. Nakon što je Plenković preuzeo stranku nije se vidjela poveznica između Turudića i Plenkovićeva HDZ-a. “, objasnio je.

“Čini mi se da je to signal činjenice da Plenković nema razinu političkog utjecaja u vlastitoj stranci koju je imao nakon unutarstranačkih izbora prije prošlih parlamentarnih izbora. Stara struktura HDZ-a sve više pritišće Plenkovića i njegov proeuropski krug u stranci i Plenković je morao prihvatiti kandidata koji nije njegov, a taj mu kandidat dramatično oduzima koalicijski potencijal”, dodao je Gjenero.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare