Turudić je prijavljen zbog susreta s Mamićem. Je li prekršio sudačka pravila i može li biti kažnjen?

Vijesti 15. velj 202412:04 3 komentara
Davor Puklavec/PIXSELL

Pratimo posljednji obrat u slučaju izabranog glavnog državnog odvjetnika oko kojeg se kontroverze ne stišavaju već danima.

Što točno znači pritužba koju je predsjednik Visokog kaznenog suda RH Željko Horvatović uz suglasnost predsjednika Vrhovnog suda RH Radovana Dobronića podnio protiv Ivana Turudića, suca koji je nedavno izabran za novog glavnog državnog odvjetnika? Turudić još nije posložio prisegu, pa je još uvijek sudac te njegovi nadređeni imaju ovlasti prijaviti ga za Kršenje kodeksa sudačke etike.

Zbog čega je prijavljen?

Javili smo već da je Horvatoviću problematično to što se Turudić sastajao s osobom protiv koje je otvorena istraga. Iako nije navedeno o kome se radi, jasno je da je u pitanju Zdravko Mamić protiv kojeg je u ljeto 2016. bila otvorena istraga, a Turudić se, kako je utvrdila SOA, sastajao s njim.

Evo što sada slijedi. Sudačko vijeće Visokog kaznenog suda RH trebalo bi razmotriti ovu pritužbu, te zaključiti je li Turudić doista prekršio Kodeks sudačke etike.

“Kodeks sudačke etike utvrđuje skup etičkih načela nužnih za uspješno obnašanje sudačke dužnosti. Člankom 14. Kodeksa sudačke etike propisano je da je poštivanje Kodeksa sudačka obveza te da svatko može ukazati na ponašanje suca suprotno odredbama Kodeksa. Ako sudačko vijeće suda u kojem sudac obnaša sudačku dužnost utvrdi da je pritužba osnovana donijeti će odluku kojom se utvrđuje povreda Kodeksa. Prema tome, ako netko smatra da se sudac ponaša suprotno odredbama Kodeksa sudačke etike, ima mogućnost ukazati na ponašanje suca nadležnom sudačkom vijeću koje je dužno odlučiti o osnovanosti pritužbe”, službeno je obrazloženje o procesu koji sada slijedi.

Može li biti kažnjen?

Kodeks sudačke etike ne predviđa nikakve sankcije. “To je kolegijalno upozorenje sucu da se nije ponašao primjereno, sukladno etičkim normama”, pojašnjavaju nam suci upoznati s ovim postupkom.

Inače, nakon ove pritužbe Turudić se ima pravo očitovati, a onda će sudačko vijeće Visokog kaznenog suda RH odlučivati je li doista prekršio Kodeks. Prema Zakonu o sudovima nakon odluke Sudačkog vijeća sudac ima pravo uložiti prigovor Etičkom kodeksu, a u konačnici se odluka objavljuje na mrežnoj stranici Vrhovnog suda RH. Sudačko vijeće Visokog kaznenog suda RH, kako doznajemo, čine svi suci tog suda.

Kada će biti donijeta odluka?

Hoće li cijela ova procedura biti provedena prije nego što Turudić položi prisegu za glavnog državnog odvjetnika, kada će prestati biti sudac, teško je prognozirati. No, posljednji javno dostupni postupak o mogućem kršenju Kodeksa sudačke etike bio je proveden protiv splitskih sudaca koji su unatoč lockdownu zbog pandemije Covida-19 feštali u konobi Željka Keruma. Protiv njih je postupak proveden u roku o tri mjeseca – u veljači 2021. su prijavljeni a krajem svibnja 2021. je utvrđeno da su se ogriješili o Kodeks.

Aktualnoj glavnoj državnoj odvjetnici Zlati Hrvoj Šipek mandat ističe za nešto više od tri mjeseca, 26. svibnja. To znači da je realno za očekivati da odluka o eventualnoj Turudićevoj odgovornosti bude donijeta prije tog roka.

Ovdje valja naglasiti da kršenje kodeksa nema nikakve posljedice, osim što sudac koji ga je prekršio dobije upozorenje da to više ne čini. Odluka o kršenju Kodeksa nema nikakav utjecaj na moguću stegovnu odgovornost koju utvrđuje Državno sudbeno vijeće.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare