Politolog objasnio kako je oporba trebala postupiti u slučaju Turudića: “Tako održavate vatru živom”

Vijesti 12. velj 202417:53 0 komentara

Politolog i profesor s Fakulteta političkih znanosti Berto Šalaj gostovao je u Newsroomu kod naše Anke Bilić Keserović gdje je komentirao najavljeni prosvjed oporbe.

Zastupnici osam oporbenih stranaka od centra lijevo: Socijaldemokrata, SDP-a, Možemo!, Reformista, Fokusa, Centra, Stranke s imenom i prezimenom i Radničke fronte održao je zajednički sastanak. Oporba je nakon sastanka najavila prosvjed u subotu 17. veljače, a motiv za prosvjed je izbor Ivana Turudića za novog šefa DORH-a. Prosvjed je komentirao i Berto Šalaj.

N1

“Čini mi se da oporba nije htjela ništa politički riskirati. Zašto? Ako vi smatrate da je izbor Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika katastrofa, ugrožavanje vladavine prava, demokracije onda bi očekivao da ćete probati organizirati masovan prosvjed, onda Markov trg nije dovoljan, idete na glavni zagrebački trg. S obzirom na to da su očito procijenili da nemaju takvu političku snagu odlučili su se za Markov trg kojeg nije tako teško napuniti”, objasnio je politolog.

“Oporba si neće dozvoliti politički fijasko”

“Oporba si neće dozvoliti da doživi politički fijasko, puno je tu stranaka u organizaciji. Mislim da će za Markov trg biti dosta građana, ali ključni je odgovor što nakon tog prosvjeda?”, upitao se Šalaj.

Šalaj je rekao da nema pomaka po pitanju koalicije stranaka za parlamentarne izbore te da je važnije analizirati pitanje hoće li se oporba odlučiti na radikalnije političke poteze.

“Čini mi se logičnim da kažete prikupljamo potpise za raspuštanje Sabora i u Sabor više ne dolazimo, organiziramo prosvjede, među građanima smo i tražimo da se održe izbori. Tako održavate vatru živom, pokazujete da je taj korak koji je napravio Plenković nedopustiv i ne dozvoljavate da se vratimo u uobičajenu parlamentarnu borbu”, objasnio je politolog.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!