Porez na vikendice neće svuda rasti: Ne želimo dodatno opteretiti iznajmljivače!

Vijesti 26. svi 202310:25 0 komentara
Image by Justin Wheeler from Pixabay / ilustracija

U novom poreznom paketu Vlada je udovoljila gradovima i općinama koji su već dulje vrijeme tražili da se poveća gornja granica poreza na kuće za odmor. Povećanje su neki načelnici i gradonačelnici već prigrlili, dok nekima to nije u planu.

Prema Zakonu o lokalnim porezima, kućom za odmor smatra svaka zgrada, dio zgrade ili stan koji se koristi povremeno ili sezonski. Znači, glavni kriterij za utvrđivanje statusa kuće za odmor je činjenica da se ta nekretnina koristi povremeno ili sezonski ili ima drugu namjenu.

Još početkom devedesetih godina utvrđen je raspon za oporezivanje vikendica i apartmana od pet do 15 kuna, odnosno od 0,66 do 1,99 eura, te se sve dosad nije mijenjao.

No, Vlada je sad omogućila gradovima i općinama da dignu poreze te će novi raspon iznosit će od 0,60 do pet eura po četvornom metru korisne površine.

Navedene porezne izmjene stupit će na snagu od 1. siječnja iduće godine, što znači da vlasnike kuća za odmor čekaju veći izdaci.

Neki dižu cijene…

Mnogi su istarski načelnici općina i gradova, gdje se nalazi velik broj vikendica i apartmana, pozdravili tu odluku, posebno gradonačelnici iz redova IDS-a.

“Mi smo odavno tražili da se taj iznos poveća jer se nije povećavao već 20 godina. Na razini cijele Istre taj je iznos 15 kuna po kvadratu. To je jako malo. Zato smo tražili da se poveća, ako ni zbog čega drugog, onda zbog inflacije i njezinih učinaka. Radi se prije svega o vikendicama koje su u vlasništvu stranaca. Samo na našem području ih je oko dvije tisuća”, ističe IDS-ov gradonačelnik Novigrada Anteo Milos.

Rovinjski gradonačelnik Marko Paliaga smatra da se i iznos od maksimalnih 5 eura po kvadratu treba dignuti, piše novinarka Jutarnjeg lista Barbara Ban, prenosi Hina Jutarnji list.

… a neki traže prostor za dodatno rasterećenje

Petra Škrbot, gradonačelnica Samobora, omiljenog vikendaškog grada nedaleko Zagreba, kaže kako porez na kuće za odmor kod njih ostaje isti i da će u sklopu ovih poreznih reformi napraviti analizu i vidjeti ima li prostora za dodatna porezna rasterećenja građana.

“Ono čime se mi u Fokusu vodimo su porezna rasterećenja i to zagovaramo od samog početka. Vidjet ćemo hoće li ova reforma u tom obliku biti i usvojena. Napravit ćemo analizu i vidjeti imamo li prostora možda za neka dodatna rasterećenja naših sugrađana. Napomenula bih da smo trenutno u velikom investicijskom ciklusu u gradu Samoboru od kojih se većina investicija osigurava sredstvima EU fondova za koje je bitno osigurati vlastitu komponentu te bi bilo neozbiljno sad izbacivati neke iznose smanjenja dok se ne analizira cjelokupna situacija”, rekla nam je gradonačelnica Samobora i posebno naglasila da porez na kuće za odmor neće dizati.

Kratko nam je odgovorio gradonačelnik Oroslavja, Viktor Šimunić koji je rekao da oni ništa neće mijenjati.

A i gradonačelnik Križevaca, Mario Rajn kaže kako je njegova administracija okrenuta građanima i poduzetnicima i da streme što nižim poreznim opterećenjima.

“Dosadašnji prirez koristili smo u svrhu energetske tranzicije od koje će benefit imati svi naši stanovnici”, rekao je Rajn.

Također dodao je da novom poreznom reformom Vlada “daje” nešto što nije njezino, “”međutim mi nećemo ukidanje prireza kompenzirati drugim porezima, niti povećanjem stope poreza na dohodak niti povećavanjem gornje granice poreza na kuće za odmor… U našoj strategiji razvoja turizam igra važnu ulogu, ne želimo dodatno opteretiti iznajmljivače jer želimo afirmirati Križevce kao kontinentalnu turističku destinaciju. Zahvaljujući našoj politici nižih poreza Križevčanke i Križevčani imat će veće plaće od sljedeće godine”, naglasio je Rajn.

Primjeri povećanja cijena

Navedene porezne izmjene stupit će na snagu od 1. siječnja iduće godine, što znači da vlasnike kuća za odmor čekaju veći izdaci. Koliko točno, pogledajte na četiri primjera.

Prema izračunu, za vikendicu ili apartman od 80 kvadrata dosad se plaćalo 1200 kuna, odnosno 160 eura godišnje, a sada će taj račun iznositi, ako se općine i gadovi odluče maksimalno podići iznos za tu istu kvadraturu, 400 eura.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!