Posavec: Cijepili smo 24 posto stanovništva starijeg od 16 godina

Vijesti 05. svi 202119:46 > 19:48 0 komentara
N1

Međimurski župan Matija Posavec komentirao je kako napreduje proces cijepljenja u ovoj županiji.

Međimurje od drugog mjeseca ima aplikaciju putem koje cijepe svoje stanovništvo i koja, kako župan Posavec kaže, još uvijek dobro funkcionira.

”Ona već postoji duže od tri mjeseca, u njoj je preko 25 tisuća naših građana koji su se prijavili, a naravno, informatičari su to sredili da možemo sortirati podatke po godištima, kliničkim slikama, simptomima, kasnije za lakše praćenje statističkih podataka. Temeljem toga, ti podaci idu u posebni centar koji zove građane na punktove koje imamo i tako već funkcioniramo 14 tjedana. Ovo je 14. masovno cijepljenje u Međimurskoj županiji”, objasnio je Posavec za RTL.

VEZANA VIJEST

Cjepivo koje dobiju, kaže, ne bacaju. ”Maksimalno ga iskorištavamo jer interes za cijepljenje postoji. Građani su disciplinirani, mi smo s današnjim danom i ovim cijepljenjem procijepili 22 387 osoba, to je 24,6 posto stanovništva starijeg od 16 godina. Sutra će također biti cijepljeno 1600 osoba, u subotu 1700 tako da ćemo do kraja ovog tjedna doći na 27 posto stanovništva. Idući tjedan se planira pet i pol tisuća cjepiva, ja očekujem da do kraja idućeg tjedna 30 posto našeg stanovništva bude procijepljeno i to nekako daje garanciju da bi se mogli skoro vratiti u normalan život”, kazao je Posavec.

Međimurska županija prolazi kroz vrhunac trećeg vala i to je evidentno po brojevima, rekao je Posavec.

”Mi smo prošli tjedan imali 37 posto pozitivnih u testiranju, ovaj tjedan to je palo na 29 posto tako da očekujemo lagani pad. Još uvijek su brojke visoke, sedmodnevna incidencija je pala ispod 500, ona je 430 s današnjim danom tako da očekujemo da će lagano popuštati te epidemiološke brojke”.

Danas, sutra i u subotu, cijepit će se samo Pfizerom. ”Međutim ima i AstraZenecinog cjepiva i za građane koji se žele cijepiti, koji nisu u sustavu i nisu pozvani mogu doći u Zavod za javno zdravstvo ili u prostor županijske bolnice u Čakovcu gdje će se svaki dan od 9 do 18 sati moći cijepiti s cjepivom koje je na raspolaganju. To su dva nova punkta koja otvaramo”, zaključio je Posavec.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!