Poskupljuje dopunsko: Imaju li osiguravatelji načina ublažiti taj udar?

Vijesti 07. stu 202312:02 0 komentara
Marijan Sušenj/PIXSELL

Najavljujući poskupljenje dopunskog zdravstvenog osiguranja, iz Hrvatskog ureda za osiguranje poručili su da će različiti pružatelji dopunskog osiguranja uvesti nove dodatne pristupe u pružanju usluga kako bi se ublažili rastući troškovi za korisnike.

Prošloga tjedna Hrvatski ured za osiguranje (HUO), koji okuplja 26 privatnih osiguravateljskih kuća, najavio je povećanje cijena dopunskog zdravstvenog osiguranja čak za 30-ak posto. Povećanje cijena drže nužnim i opravdanim, a kao glavni razlog navode “inflatorni porast cijene zdravstvene zaštite”.

No iz HUO-a su u svome priopćenju naveli da će različiti pružatelji dopunskog osiguranja “uvesti nove dodatne pristupe u pružanju usluga dopunskog zdravstvenog osiguranja kako bi se ublažili rastući troškovi za korisnike dopunskih osiguranja”. Hoće li i koje dodatne pogodnosti omogućiti svojim korisnicima kako bi ublažili poskupljenje, upitali smo nekoliko osiguravateljskih kuća koje pružaju usluge dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Wiener: Kreirali smo nove dobne razrede

U Wiener osiguranju kažu da su nove premije dopunskog zdravstvenog osiguranja na snazi od 1. lipnja ove godine.

“Osnovice za izračun cijene usluge u obveznom zdravstvenom osiguranja HZZO je u posljednje tri godine povećavao sedam puta, sveukupno za više od 50 posto. Stupanjem na snagu novih minimalnih i maksimalnih iznosa sudjelovanja od 1. siječnja 2024. učinak povećanja sudjelovanja bit će značajno veći. Kako bismo ublažili utjecaj regulatornih promjena koje su utjecale na povećanje premije dopunskog zdravstvenog osiguranja kreirali smo nove dobne razrede, a sve s ciljem ublažavanja inflatornog udara na naše osiguranike”, ističu u Wiener osiguranju.

O promjenama premija će, kažu, svakog osiguranika obavijestiti personaliziranim dopisom uz detaljno objašnjenje svih bitnih okolnosti.

“Svi naši osiguranici u dopunskom zdravstvenom osiguranju kojih je više od 80.000 i dalje imaju neograničeno pokriće svih sudjelovanja za usluge iz obveznog zdravstvenog osiguranja bez ograničenja, uz zdravstvenu iskaznicu Wiener osiguranja kao sredstvo izravnog plaćanja sudjelovanja u cijelom zdravstvenom sustavu. Osim već navedenih izmjena, nova poskupljenja premije dopunskog zdravstvenog osiguranja nisu u planu”, poručuju iz Wiener osiguranja.

Croatia osiguranje: Omogućili smo niz benefita

U Croatia osiguranju kažu da njihove police dopunskog zdravstvenog osiguranja u cijelosti pokrivaju participacije u troškovima zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja te uključuju niz benefita.

“Ti su benefiti 20 posto popusta na zdravstvene usluge u Croatia Poliklinikama u kojima preglede i pretrage naši klijenti mogu obaviti bez čekanja, uz vrhunsku liječničku ekspertizu i tehnološki najmodernije medicinske uređaje (Zagreb, Split, Osijek, Rijeka, Zadar, Varaždin, Koprivnica). Pokriće doplate za lijekove s dopunske B liste lijekova. Brojni popusti i pogodnosti SPEKTAR programa putem kojeg klijenti ostvaruju popuste prilikom kupnje naših proizvoda te popuste kod partnera, kao što je primjerice popust na gorivo i slično. Iskaznica dopunskog Croatia osiguranja služi kao sredstvo plaćanja participacije pa nema potrebe za naknadnom refundacijom troškova. Iskaznica dopunskog Croatia osiguranja je i digitalna iskaznica, a putem mobilne aplikacije Moja Croatia svi podaci su na jednom mjestu, na mobilnom uređaju korisnika”, kažu u Croatia osiguranju.

Generali: Adekvatno ćemo reagirati

U Generali osiguranju ističu da će “adekvatno reagirati kako bi uravnotežili premiju osiguranja proizvoda dopunskog zdravstvenog osiguranja s novim, značajno većim troškovima njegovog provođenja, a o čemu će svi klijenti biti na vrijeme obaviješteni”.

Iz Generali osiguranja kratko su nam odgovorili na pitanje o eventualnim pogodnostima kako bi se ublažio rast troškova za korisnike dopunskih osiguranja, a što je Hrvatski ured za osiguranje naveo u svome priopćenju.

“Nismo sigurni na što se konkretno HUO referirao pa izjavu nismo u mogućnosti komentirati”, kažu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!