“Potpuno je licemjerno podržavati Frontex, a onda agresivno inzistirati na smanjenju troškova”

Vijesti 23. lis 202314:01 3 komentara

Europarlamentarac Karlo Ressler bio je gost N1 Studija uživo.

“Prošlog tjedna je u Strasbourgu Europski parlament usvojio rezoluciju zbog grozne i teške situacije na Bliskom istoku. Veliki se dio izraleskih taoca još uvijek nalazi na prostoru Gaze. Činjenica je da izraelska vojska priprema kopnenu operaciju. Naglasili smo da Izrael ima pravo na obranu, na samoobranu nakon takvog akta koji je šokirao i zapanjio cijeli svijet. Nemamo nikakve iluzije oko toga da će to sve biti jako jako teško. Problem je puno dugoročniji. Ovo je napad koji je bio pripreman godinama. Hamasu je to bilo nemoguće organizirati samostalno”, rekao je europarlaemntarac Karlo Ressler.

On navodi da je Europska Komisija pokušala biti jasna s podrškom.

“No, također vidimo i demostracije u određenim europskim gradovima. Što se tiče naše političke grupe, strogo osuđujemo ovakvo terorističko djelovanje te pozivamo na zaštitu civila. Činjenica je da je to teško napraviti iz vojnog kuta gledanja. Pokušava se s izraelske strane učiniti sve da nepotreban broj civilnih žrtava bude što manji mogući. Hamas pokušava zaustaviti evakuaciju civila, njima na neki način odgovara stradanje civila. Iluzorno je očekivati da će biti mira u Izraelu i Palestini ukoliko Hamas nastavi sa svojim djelovanjem”, kazao je.

Ressler objašnjava kako je i činjenica to da EU nema izravnu uključenost u ovaj sukob.

“Nažalost, postoje i one aktivnosti koje financira EU, a u koje nismo potpuno sigurni odlaze li indirektno u ruke Hamasa. Preduvjet bilo kakve normalne, civilizirane rasprave je da se može jasno osuditi terorizam i napadi na nevine civile. Bilo bi pogrešno negirati da je bilo nespremnosti od strane Europske Komisije i različitih soliranja”, kazao je pa je dodao: “Na europskim smo ulicama vidjeli ružne scene, a nakon toga i scene slavljenja terora. Jedno je podrška nastojanjima Palestinaca za vlastitiom državom, drugo je bilo kakvo relativiziranje onoga što se dogodilo, astisemitske poruke i otvoreni prijezir. Ne želimo vidjeti poljuljanu društvenu koheziju, ali činjenica je da bi bilo pogrešno zatvarati oči pred takvim problemima”.

Osvrnuo se i na zatvaranje hrvatsko-slovenske granice.

“Bilo bi pogrešno govoriti o krahu Schengena. Takav prostor najvećeg slobodnog kretanja na svijetu ne može funkcionirati unutar Europe ukoliko se ne pozabavimo ozbiljno sa sigurnosti, i slovenska i hrvatska policija imaju jednaki cilj – borbu protiv ilegalnih migracija. Postaje polako svima jasno da postoji sigurnosni element migracija i da je nemoguće tolerirati takvu situaciju”.

Također, komentira: “Potpuno je licemjerno podržavati Frontex, a onda svake godine agresivno inzistira na smanjenju troškova i proračuna. Frontex danas nema 10 tisuća svojih djelatnika za razliku od hrvatske policije koja ima više od 6 i pol tisuće graničnih i 2 tisuće interventnih policajaca. Procjena je da takva dodatna podrška od strane Frontexa ne bi doprinijela. Potrebno je pokušati uspostaviti kontrolu na granici s BiH. Zbog vrlo strogog kriterija ulaska u Schengen Hrvatska još uvijek dokazuje da je nužno zaštititi našu vanjsku granicu. Migracijski pritisak je radikalno povećan. Hrvatska ne smije i neće postati hotspot za migrante. Najbitnije je uspostaviti bolju suradnju s Bih iIi sporazum između Frontexa i BiH”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare