Potvrđeno otkriće N1: Prema svjedočenju na odboru, PPD kupio 63% jeftinog plina

Vijesti 13. srp 202319:55 1 komentar
Davor Puklavec/PIXSELL/ilustracija

Odbor za gospodarstvo Hrvatskoga sabora održao je u četvrtak tematsku sjednicu o "Izvješću o problematici kupnje i prodaje plina prema uredbi o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije" na kojoj se raspravljalo i o tome tko je kupovao jeftini plin.

Naša Đurđica Klancir objavila je prošlog tjedna da je 63 posto viškova plina skupljenog u HEP-u u lipnju kupio PPD, a onda su – daleko iza njega, tvrtke E.ON Plin i MET Croatia. N1 je doznao i prosječnu cijenu koja je dramatično niža od tržišne.

Nije sve bilo za cent, ili nekoliko centi, ali je bilo prilično jeftino: prosječna cijena po kojoj je PPD nabavio plin iz HEP-ovih zaliha bila je oko 11 eura. Dovoljno je da se podsjetimo da PPD ima ekskluzivan ugovor s Gradskom plinarom Zagreb – Opskrba, prema kojem mu je Plinara za taj mjesec plaćala oko 106 eura za MWh, pa da računica o lijepoj zaradi bude jasnija: PPD je taj mjesec kupio jeftini plin iz HEP-a po 11 eura, a prodao ga Gradskoj plinari po dramatično skupljoj cijeni.

Na današnjoj sjednici Odbora ravnatelj HROTE-a Boris Abramović je potvrdio da je PPD kupio 63 posto.

“Što se tiče strukture i sudjelovanja voditelja bilančnih grupa, u lipnju je prosječna cijena naknada koja je išla HEP-u bila 14,4 eura. Ukupno je sudjelovalo 11 voditelja bilančnih skupina. To nije tajni podatak. Društva koja su sudjelovala su PPD, EON, Međimurjeplin, MET, ENA, Geoplin Zagreb, Gradska plinara Zagreb, INA, HEP Trgovina, Geoplin i MAN. Oni su sudjelovali u preuzimanju viškova”, rekao je Abramović.

“PPD je kupio 63 posto”, dodao je.

Sjednicu Odbora pratili smo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare