Prkić o Mihanoviću: Kako plagijat može naškoditi biračkom tijelu HDZ-a?!

Vijesti 06. svi 202121:32 > 22:41 0 komentara
N1

Gost Pressinga s Ilijom Jandrićem u četvrtak bio je kandidat za gradonačelnika Splita Jakov Prkić.

Prkić je osam godina bio gradski vijećnik, a smatra da je pri tome skupio dovoljno iskustva da bi vodio grad.

“Stekao sam dovoljno iskustva, dobro poznajem procese u gradu i lokalnoj samoupravi. Za razliku od nekih kandidata imam puno veće znanje o funkcioniranju lokalne samouprave. Imate kandidate koji ne znaju koje su ovlasti gradonačelnika. Imate kandidate koji kažu da će mijenjati nazive gradskih institucija, ali to je nemoguće – to gradonačelnik ne može napraviti. Ima kandidata koji, kad nešto izjave, izgleda kao da su pali s Marsa”, kazao je Prkić.

‘Ovo nije trebao biti taj brak na brzaka’

Komentirao je i raskol sa strankom Pametnom, navodeći da je nakon izbora počelo zagovaranje ujedinjenja koje su poticali Ivica i Marijana Puljak te Dalija Orešković.

“Mi smo bili za ujedinjenje, ali ne odmah nego da pričekamo još jedan ciklus lokalnih izbora pa da onda da razmislimo hoćemo li se ujediniti. Po nama, ovo nije trebao biti taj ‘brak na brzaka’ jer ovo nije Las Vegas. Mislim da su Marijana, Ivica i Dalija bili strpljivi, da bi imali drugačiju situaciju”, pojasnio je Prkić.

VEZANE VIJESTI

Prije nekoliko dana Ivica Puljak pozvao je Prkića da mu se pridruži na lokalnim izborima.

“Mi smo sa sadašnjim partnerima išli u razgovore prije nekoliko mjeseci, a nakon što smo se dogovorili i objavili kandidaturu, tek taka se Ivica Puljak javio. Mislim da je o tome trebao ranije razmišljati”, istaknuo je Prkić.

Osvrnuo se i na spornu snimku na kojoj Ivica Puljak pjeva ustaške pjesme. “Koliko će mu snimka naštetiti ne znam, ali sigurno mu neće koristiti.”

‘Kerum je surađivao i s jednim i drugima’

Prkić je komentirao i u kome vidi moguće koalicijske partnere, a s kim ne bi mogao surađivati.

“U zadnjih 12 godina u gradu imali smo Keruma u kombinaciji s HDZ-om i SDP-om. Čak i kad je Kerum bio na vlasti surađivao je i s jednim i drugima, nakon toga je bio prikriveni partner gradonačelnika Baldasara, a danas otvoreni partner HDZ-a. Mi bi bili spremni za suradnju sa svima koji nisu oni, naravno, da isključimo krajnju desnicu, s njima ne bi ni pod razno”, naveo je i dodao da pod krajnjom desnicom smatra kombinaciju oko HSP-a, Domovinski pokret i Most.

Prkić se osvrnuo i na savez Bojana Ivoševića i Ivice Puljka.

“Mislim da je Bojan bio pragmatičan, da je vidio da će teško sam prijeći prag, da tu ima puno posla za napraviti. Ovako se pridružio nekome iskusnijem i računa da naći mjesto u vijeću, a tko zna, možda bude i zamjenik”, rekao je.

‘Kerumu je trgovina prva stvar’

Osvrnuo se i na svoju izjavu da “Kerum ima već 12 godina utjecaj kao da je župan i gradonačelnik” te komentirao kakav utjecaj ima.

“Kod njega je trgovina prva stvar, on dođe pa se dogovori. Točno zna postotke. Želi recimo u gradu 40% svega sebi, a to mislim na gradska poduzeća, podjelu direktora gradskih poduzeća, upravna vijeća, nadzorne odbore, čak i radna mjesta. Ako čuje da danas treba 10 radnika, on će tražiti da četiri budu njegova. Tako on funkcionira, ali to je valjda neki dogovor s HDZ-om. HDZ-u to paše, on je njima bio dobar partner. Sad svi izbjegavaju Keruma kao partnera i teško će netko s njim sklopiti dogovor, ali to nikad ne znate”, kazao je Prkić.

N1

Osvrnuo se i na izjavu HDZ-ovog kandidata za splitskog gradonačelnika Vice Mihanovića koji je kazao da će se ići na ponovljene izbore ako ne bude imao većinu u vijeću, s čime se Prkić ne slaže.

“Gradonačelnik predlaže proračun, a vijeće ga može amandmanima prekrojiti. Sve su stvari moguće. Jedino ako se vijeće ne formira, onda se ide na nove izbore, a ja se nadam da do toga neće doći”, rekao je Prkić.

‘Kako plagijat može naškoditi biračkom tijelu HDZ-a?!’

Prkić se osvrnuo i na Mihanovića i navode da je njegov doktorat zapravo plagijat, što mu nije naškodilo jer je, prema anketama, i dalje prvi izbor u Splitu.

“Kako to može naškoditi biračkom tijelu HDZ-a?! Mene bi to iznenadilo. Možda bi mu više naškodilo da se otkrilo da mu je u obitelji netko bio u Komitetu ondašnje partije. Nije samo on išao po taj doktorat, očito ih je bio cijeli kombi pa su se vozili do Osijeka. Ako su išli preko Bosne, možda su i u Travniku ulovili neku diplomu. Ali, šalu an stranu – Vice je prvi po anketama jer ima stalno, čvrsto biračko tijelo koje izlaze na izbore bez obzira koji je to kandidat”, smatra Prkić.

VEZANE VIJESTI

Komentirajući stanje u splitskom SDP-u, Prkić je kazao da je SDP potonuo nakon Baldasara.

“Ne znam hoće li se ikada oporaviti. Bilo bi najbolje za njih da se rasformiraju. Imate stranku koja je druga u državi – SDP, a nije u stanju u Splitu naći kandidata s iskustvom. Isturili su Antu Franića kao četvrti ili peti izbor. Svaka čast njemu, ali nema nikakvog političkog iskustva. Očito stvarno nisu imali koga. To se vidi i po njegovim nastupima. Kad da izjavu, na brzinu ga stave u auto i odvezu, da ne odgovara previše, svi njegovi odgovori su isti”, istaknuo je Prkić i dodao da je situacija u splitskom SDP-u porazna.

Dodao je da je moguća postizborna suradnja s SDP-om, ali da će se trebati dogovoriti oko ciljeva i programa te da to treba biti javno objavljeno.

Komentirao je i performans Siniše Vuce koji je mokrio na javnom mjestu.

“To je sramotno, mokriti na javnom mjestu. To je neugodno meni, koji sam građanin ovog grada, kad vidim kandidata za gradonačelnika da to radi. Poslije izmišljati da je to neki test, to je smiješno, pa makar bio najpijaniji, to se ne radi. To je strašno, ne znam što drugo reći nego sramota”, kazao je Prkić.

Besplatni javni prijevoz do kraja mandata

Komentirao je i što bi napravio kao novi gradonačelnik Splita.

“Naš je cilj u Splitu posaditi preko 25.000 stabala u iduće četiri godine. To je najjednostavniji način kako sniziti temperaturu za vrijeme ljetnih mjeseci. Cilj nam je osigurati i uređenu zelenu površinu u svakom kvartu, to zaslužuje svaki kvarti”, naveo je Prkić.

Dodao je i da je cilj postići da se građani više voze javnim gradskim prijevozom.

“Naš je plan spustiti u prvoj godini i cijenu karata u prvoj zoni za 50%, a nadamo se do kraja mandata omogućiti besplatan javni prijevoz svim našim sugrađanima. Split je povećao prirez an 15%, tu imamo 20-30 milijuna, a kad bi to prebacili prijevozniku, odmah bi mogli spustiti cijenu. Nadamo se većem prihodu sljedećim godinama što može dovesti do besplatnog javnog prijevoza”, rekao je Prkić.

‘Ne treba olako proglasiti kraj pandemije’

Prkić se osvrnuo i na epidemiološku situaciju u Hrvatskoj i na izjavu ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslava Capaka koji je prije nekoliko dana izjavio da je završen treći val epidemije.

“Ne znam kako proglasiti kraj trećeg vala kad svaki dan imamo preko 2000 zaraženih. Po njemu se kraj očito proglašava nekom administrativnom odlukom, a ne brojevima koji pokazuju stanje. Mislim da je situacija s koronavirusom još ozbiljna i da se svi trebamo paziti. Ne treba olako shvaćati virus i olako proglašavati kraj pandemije. I premijer je prošle godine izjavio da smo pobijedili koronavirus, a prošlo je godinu dana i mi se još borimo s njim, kao i cijeli svijet”, istaknuo je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!