Puhovski: Lijevi birači glasaju za desnicu jedino kad ih zastupa Zoran Milanović

Vijesti 10. srp 202315:57 3 komentara
N1

Hrvatska demokratska zajednica prema Crodemoskopu i dalje je prva na listi preferencija birača s 25,5 posto. Unatoč dvjema velikim aferama, isteku mandata ravnatelju VSOA-e i plinskoj aferi, u proteklih mjesec dana izgubili su manje od 1 posto potpore. Što to govori o biračima, oporbi za N1 info komentirao je politički analitičar, profesor Žarko Puhovski.

HDZ po srpanjskom CroDemoskopu 25,5 posto, SDP stagnira na drugom mjestu sa 16,7 posto. Treći je i dalje Možemo! sa 9,7 posto, slijedi Most sa 8,5 posto te Domovinski pokret sa 7,5 posto. Međutim, ako bi se Mostu pridodali i glasovi Hrvatskih suverenista od 1,3 posto s kojima su u subotu sklopili predizbornu koaliciju, prešišali bi Možemo! za dlaku, iako oni tvrde da zajedno drže drugu poziciju.

Tu su i stranke kojima se podrška birača vrti oko 1 posto: IDS, Fokus, Radička fronta, HSS, Akcija za promjene i Ključ Hrvatske. Ispod 1 posto nalaze se socijaldemokrati, Hrvatska stranka umirovljenika te HDZ-ovi koalicijski partneri HNS i HSLS.

“HDZ stoji ‘kano klisurina”

Profesor Puhovski naglašava kako u novom istraživanju nema velikih promjena. “Sve su u razini statističke greške”, kaže Puhovski.

HDZ stoji zbilja ‘kano klisurina’ kako stoji u staroj himni, SDP stoji fiksno, Možemo stoji fiksno”, kaže Puhovski i ističe da kad kaže fiksno da to znači jedan posto gore dolje.

N1

Osvrnuo se i na komentar koji odmah zbraja podršku Mosta i Hrvatskih suverenista i naglašava kako to ne ide tako. “Nije sigurno da će kod odluke dviju stranka da koaliraju biračko tijelo jedne i druge stranke doista se i ujedinuti”, kaže Puhovski.

Dodaje da kod takvih stvari treba biti jako oprezan, jer ima ljudi koji naprosto osjećaju jednu vrstu odbojnosti naspram druge strane.

Podsjetio je kako je Možemo bio na 13 posto i da je to u odnosu na trenutnih 9 posto čak 40 posto razlike jer se računa postotak u odnosu na njihov najviši rezultat.

“Dakle mi trenutno imamo pomjeranja u razini statističke greške. Čak i ako nije u toj razini, to ništa ne mjenja na stvari, čak i da se napravi jako precizno istraživanje, ništa se na omjerima ne mjenja”, kaže naš sugovornik.

Na komentar da desne političke stranke imaju povjerenje čak 45 posto biračkog tijela i pitanje hoće li se desnica natjecati za glasove birača lijevog centra, Puhovski kaže da u to ne vjeruje.

“Lijevi birači glasaju za desnicu jedino kad ih zastupa Zoran Milanović. A taj nije na ovim izborima. Podjela je sasvim jasna, s tim da je podjelu, u mnogome premostio HDZ. Naime, HDZ je otišao dosta daleko od desnice po podršci. Mi na desnici imamo, realno govoreći dvije liste koje imaju neku šasnu. Jedna je Most i Suverenisti, a druga Domovinski pokret”, kaže Puhovski i ističe da su te stranke direktno u sukobu.

Naglasio je kako Most i Domovinski pokret imaju isti bazen birača i da samo granično zahvaćaju HDZ-ov bazen.

“Međutim HDZ funkcionira na transgeneracijskoj disciplini. Imamo porodice sa tri generacije koje glasaju za HDZ”, napominje Puhovski i dodaje da takva podjela postoji i kod jednog dijela biračica i birača SDP-a.

Zbog takvog, transgeneracijskog glasanja na izborima, Puhovski kaže da je i dobro da Možemo i SDP izlaze na različitim listama.

“Međutim, problem je u tome da ni Možemo! ni SDP nemaju, odnosno Možemo! ih nikad nije ni imalo, a SDP ih gubi stranačke organizacije u većim gradovima i općinama, a bez toga se parlamentarni izbori ne mogu dobiti”, ističe Puhovski.

“Kako sad stvari stoje, HDZ pobjeđuje, ali….”

O podršci neodlučnih, Puhovski kaže da nijedna od političkih opcija nema realne šanse da dobije njihovu podršku.

“Naravno u pojedinoj izbornoj jedinici netko može ući. Mi imamo samo taj pregled Hrvatske kao jedne izborne jedinice. U jednoj od deset izbornih jedinica, netko će, poput IDS-a, Fokusa, Centar. Ali to su sve jedan, dva, tri zastupnika”, kaže Puhovski.

Ponovio je da jedina logična taktika oporbe, lijeve i desne, koja tvrdi da je HDZ toliko opasan po Hrvatsku, je pokušaj da unaprijed dobiju obećanja da neće koalirati s HDZ-om. “A oni to ni ne pokušavaju. Prije svega manjine”, kaže Puhovski.

Na komentar da su takva obećanja neke stranke ovjeravale i kod bilježnika pa su svejedno obećanje prekršile, Puhovski kaže da bi bar trebali pokušati to. “Kako sad stvari stoje, HDZ pobjeđuje i jednako tako je sigurno da HDZ ne može imati dovoljnu većinu”, kaže Puhovski.

A može li se dogoditi kakvo iznenađenje kakve smo mogli vidjeti na proteklim izbornim ciklusima, poput Laburista 2011, Mosta 2015., Domovinskog pokreta, Možemo i Centra na proteklim parlamentarnim, odnosno lokalnim izborima, Puhovski kaže da su takva iznenađenje moguća, ali da su takva iznenađenja vezana, i sad tu imamo veliki problem, uz ulogu predsjednika države kod posredovanja.

“A ovaj predsjednik države nije pretjerano sklon posredovanjima”, kaže Puhovski.

“Da Milanović faktički sam vlada državom moglo bi biti opasno”

Kaže kako ne zna što će biti kad mu se nakon izbora na konzultacije, kao prijedlog za mandatara, javi Plenković. “Hoće li ga uopće primiti”, pita se Puhovski.

Također kaže da postoji mogućnost da ne dođe do formiranja parlamentarne većine i da se izbori ponove. “A u toj situaciji, koja je bila na rubu u mandatu Kolinde Grabar Kitarović, ona je počela s pripremama za svoju privremenu vladu, u kojoj su trebali biti razni pričuvni HDZ-ovci, ali se dogovor nekako postigao. Kod Milanovića bi to moglo biti puno gore”, smatra Puhovski.

“Imati Milanovića da nekoliko mjeseci faktički sam vlada državom bi doista moglo biti opasno”, ističe politički analitičar.

Politički analitičar smatra da je po ovoj trenutnoj podjeli karata nešto što u najmanju ruku nije nemoguć scenarij.

“U ovom trenutnku imamo četri liste, ili stranke plus HDZ kao najjači koji ulaze u ovih 140 mjesta u parlament sigurno i onda će po zatupnika ili dva uzimati Centar, IDS, Fokus itd. u pojedinim izboirnim jedinicama. A onda počinje, kako bi se reklo, krađa i prekrađa. Tu užasno griješi oporba, što ne traži nekakve, ma što to značilo, obveze ne suradnje s HDZ-om, ako doista smatraju, kao što oni tvrde, kao što gospođa Orešković, ne baš simpatičnim iskazima ponavlja, da HDZ treba uništiti“, kaže Puhovski.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare