Radman: Hrvatska će upozoriti svijet na nužnost razminiranja Ukrajine

Vijesti 02. lis 202312:54 3 komentara
SERGEY BOBOK / AFP

Hrvatska se nada da će privući globalnu pozornost na pitanje razminiranja u Ukrajini, izjavio je ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman u Kijevu.

Šef hrvatske diplomacije u glavnom ukrajinskom gradu sudjeluje na sastanku ministara vanjskih poslova Europske unije.

“Ovo je prvi put da imamo EU27 sastanak ministara vanjskih poslova u Kijevu, a to šalje snažnu poruku koliko smo ujedinjeni u potpori Ukrajini”, rekao je Radman.

“Danas ćemo razgovarati o tome kako ojačati naše sigurnosne obaveze prema Ukrajini, u skladu s ukrajinskim potrebama”, rekao je.

“Moja zemlja razumije i podržava te napore. Mi znamo kroz što Ukrajina prolazi jer smo imali slično iskustvo agresije devedesetih, i zato mi pomažemo u mnogim područjima, od razminiranja i obnove do istrage ratnih zločina”, nastavio je ministar.

“Zagreb će uskoro biti domaćin međunarodne donatorske konferencije za razminiranje Ukrajne i nadamo se da ćemo privući više globalne pozornosti za to pitanje koje je uvjet za oporavak i obnovu zemlje”, naglasio je.

Konferencija je najavljena za 11. i 12. listopada. Agencije su ranije javile da će jedna od tema današnjeg sastanka u Kijevu biti prijedlog vanjskopolitičkog šefa EU-a Josepa Borrella o dugoročnijoj financijskoj pomoći ukrajinskoj vojsci, kao i o korištenju europskog novca da bi se ratom pogođenoj zemlji osigurali borbeni zrakoplovi i rakete.

Španjolac želi izdvojiti pet milijardi eura godišnje od 2024. do kraja 2027. godine, no ne očekuje se da će ministri prihvatiti taj prijedlog već u Kijevu. Susret u ponedjeljak vjerojatno će se baviti i ukrajinskim putem prema članstvu u EU-u, nakon što je u lipnju 2022. dobila status kandidata.

Svih 27 članica tek treba postići jednoglasnu odluku o otvaranju pregovora s Kijevom. Većina država u Kijev je poslala svoje ministre. Poljska, koja je nedavno zahladila svoje odnose s Ukrajinom, poslala je zamjenika ministra, a Mađarska visokog diplomata.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare