Radoičić pušten iz pritvora u Beogradu, brani ga Hrvatima poznato ime

Regija 04. lis 202312:53 1 komentar
Milos Tesic/ATAImages/PIXSELL

Osumnjičeni za oružani sukob kod sela Banjska na sjeveru Kosova Milan Radoičić pušten je u srijedu iz pritvora, manje od 48 sati nakon što je priveden, objavio je Viši sud u Beogradu.

Policija je u utorak u Beogradu privela donedavnog čelnika Srpske liste s Kosova Milana Radoičića, koji je preuzeo odgovornost za organiziranje paravojne skupine na kosovskom sjeveru, kada su u sukobu ubijeni jedan kosovski policajac i trojica Srba.

Radoičiću je određeno policijsko zadržavanje od 48 sati, nakon što mu je prethodno pretresen stan i druge prostorije, a djelatnici Uprave kriminalističke policije su ga, uz kaznenu prijavu, jučer kasno popodne priveli u Više javno tužiteljstvo u Beogradu.

Sudac za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu je, poslije saslušanja okrivljenog, odbio prijedlog Višeg javnog tužiteljstva da Radoičiću bude određen pritvor zbog opasnosti od bijega.

Radoičiću je, kako se navodi u priopćenju, oduzeta putovnica, zabranjeno mu da bez odobrenja suda napusti teritorij Srbije, a zabrana vrijedi i za odlazak na Kosovo.

Naloženo mu je i da se svakog 1. i 15. u mjesecu javlja nadležnoj policijskoj postaji.

Potpredsjednik Srpske liste, vodeće stranke kosovskih Srba, Milan Radoičić preuzeo je 24. rujna odgovornost za organiziranje paravojne skupine na sjeveru Kosova kada je u sukobu s kosovskom policijom 24. rujna ubijen policajac i trojica Srba u selu Banjska.

Radoičić je podnio ostavku na dužnosti u stranci, priopćio je tada njegov odvjetnik.

Radoičića je kosovska policija na videosnimkama označila kao organizatora i vođu naoružane skupine koja se sukobila s policijom kod sela Banjska kada je ubijen je policajac Afrim Bunaku, a u nastavku sukobu tijekom dana poginula su i trojica napadača srpske nacionalnosti.

Njegovo pismeno priznanje da je osobno organizirao skupinu naoružanih Srba na sjeveru Kosova i obavio sve logističke pripreme novinarima je pročitao odvjetnik Goran Petronijević, u javnosti je poznat kao branitelj Radovana Karadžića i Veselina Šljivančanina pred sudom u Den Haagu (ICTY).

Petronijević je jučerašnje privođenje okarakterizirao kao “posljedicu pritisaka na Srbiju”, ustvrdivši da nema mjesta kaznenoj odgovornosti njegova klijenta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare