Ravnateljica Dječjeg doma: Ne želim da zbog sporosti djeca postanu žrtve sustava

Vijesti 12. sij 202314:14 0 komentara
N1

Ravnateljica Dječjeg doma Zagreb Jasna Ćurković Kelava gostovala je u N1 Studiju uživo u kojem je komentirala stanje sa posvajanjem djece u Hrvatskoj.

“Sretni smo što su naši državljani ipak izašli iz zatvora i nadam se da će ih spojiti s njihovom djecom. Prema svemu sudeći, ukoliko je došlo do bilo kakvog krivotvorenja, oni su zapravo žrtve prevare, a ne netko tko je sudjelovao u kriminalnim radnjama”, rekla je te je dodala: “2022. godine sveukupno je bilo 189 posvojenja u Hrvatskoj što je zaista dobar broj za ovako malu državu. Radi se o tome da su se stručnjaci ministarstva posebno angažirali u poticanju Centara za socijalnu skrb i da se pravovremeno provode postupci prema djeci koja nemaju odgovarajuću skrb”, rekla je.

Navodi kako je prosječan broj posvojene djece do negdje 2021. bio oko 100, 120 godišnje, dok je prošle godine došlo do povećanja više od 50 posto.

“Glavnu riječ vodi Centar za socijalnu skrb koji bira posvojitelje za dijete koje je u njiohovj nadležnosti i koje je posvojivo. Još preostaje da se aktivira pravosuđe kako bi ti predmeti na sudovima postali prioritetni. Pravosudno taj proces traje dugo, nekad se vrati roditeljska skrb roditeljima, ali ne ako ne postoji nikakav interes roditelja prema toj djeci”, rekla je te dodala: “U domu u Nazorovoj je šestero djece u proceduri posvojenja, centar im je odabrao posvojitelje i poslao ih na upoznavanje, a prošle ih je godine posvojeno desetak”.

Kelava kaže da će od ukupno stotinjak primljene djece u dječje domove, njih pedesetak će se vratiti u biološke obitelji, dok bi za drugi dio trebalo potaknuti dio postupke.

“Trenutno imamo velik broj potencijalnih posvojitelja, a manje je djece koja su posvojiva, a djece za koju trebamo udomitelje je jako puno, a njih jako malo. Od Centara smo tražili da nam nađu udomitelje koji su i potencijalni usvajatelji. Nemam uvid u registar posvojene djece, ali to su djeca koja su uglavnom starija od 12 godina i koja su teško usvojiva, a tu su i djeca s teškoćama u razvoju ili braća i sestre za koje se ne nalaze posvajatelji. Željela bih da ta djeca zbog sporosti ne postanu djeca sustava i izgube roduiteljsku skrb, ne nalaze skrb i praktički ostaju sami”, zaključila je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!